984) Birinci Dünya Savaşı’nın Son Meydan Muharebesi: Katma Savaşı ve Katma Şehitliği

Yayin Tarihi 4 Mart, 2018 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Birinci Dünya Savaşı’nın Son Meydan Muharebesi: Katma Savaşı ve Katma Şehitliği

RACO, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk, 7. Ordu Komutanı olarak 26 Ekim 1918 tarihinde İngilizlere ve asi Arap kuvvetlerine karşı kazandığı ve 1. Dünya Savaşı’nın en son meydan muharebesi olarak bilinen Katma Savaşı’ndan sonra ordu karargâhını 30 Ekim 1918’de Raco’ya taşımıştı.

Katme Meydan Muharebesi zaferi ile; İngiliz ve işbirlikçi Araplara bağlı birliklerin Toros geçitlerine ulaşarak buradan Anadolu içlerine sızması önlendi.

Türk askeri, tam 100 yıl sonra Atatürk’ün komutan olarak bir anlamda bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin güney ve güneydoğu sınırlarını kafasında şekillendirdiği Raco’ya girdi. 

1918 yılı Ekim ayı sonunda İngilizler ve yerel işbirlikçileri ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen şiddetli çatışmalarda, İngilizlere ağır kayıplar verdirilmiş, ancak Bleyramun civarında Osmanlı Ordusu da binin üzerinde kayıp vermişti. Mustafa Kemal, muharebede şehit olan askerlerimizin cenazelerini Müslümiye üzerinden Katma’ya getirterek buraya defnedilmesini sağlatmıştı.

Mustafa Kemal Paşa, Halep’in kuzeyinde İngiliz Süvari Ordusu ve asi Arap kuvvetleriyle 26 Ekim 1918’de yaptığı 1. Dünya Savaşı’nın son muharebesi olan Katma Meydan Muharebesi’ni kazanarak düşman ordusunun 500 kilometrelik hızlı ilerlemesini durdurmuştu. Mustafa Kemal Paşa bu zaferden sonra şu emri verdiğini söyler: ‘Bir hat tespit ettim ve sınırladım. Kuvvetlerime emir ettim ki; düşman bu hattın ilerisine geçmeyecek’. Mustafa Kemal, Antakya’dan Halep’in kuzeyine geçen, takriben güneyde bugünkü hududumuza uyan bir hattı elde bulundurmuş ve yeni Türk Devleti’nin milli hududunu Türk askerinin süngüleriyle fiilen burada tespit etmiştir. Burada olan muharebe 1. Dünya Savaşı’ndaki İngilizlerle son savaşımız ve Kurtuluş Savaşı’nın da ilk muharebesi ve zaferi sayılabilir. Katma’daki karargâhında Mustafa Kemal Paşa, ilk emirlerini yayınlayarak sonradan vatanın savunması için kurulacak Müdafaa-i Hukuk teşkilatlarının ilk hücrelerini meydana getirecekti.” (http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-42/i-dunya-savasi-sonunda-halep-sokak-muharebeleri-ve-mustafa-kemal-pasa) 

image001

Katma Şehitliği, Halep  şehir merkezinin 50 kilometre kuzeyinde Afrin ile Azez arasında PKK/YPG’nin işgalindeki Katma köyünde bulunuyor.

Şehitlik alanının bugün ne durumda olduğu ise tam olarak bilinmiyor. Bir dönem Halep Başkonsolosluğu’nun sorumluluk alanında bulunan şehitliğin ve bulunduğu bölgenin, Suriye rejiminin ‘iskan’ politikaları kapsamında Yezidilere tahsis edildiği belirtiliyor. Şehitliğin, şu an tarım arazisi olarak kullanıldığı sanılıyor. (http://www.yeniakit.com.tr/haber/katme-sehitligi-turk-askerini-bekliyor-243624.html)

image002

image003

Harita: http://www.wikiwand.com/tr/Katma_Meydan_Muharebesi

Hazırlayan: Yılmaz Karahan

Paylaş:

Yorumlar

“984) Birinci Dünya Savaşı’nın Son Meydan Muharebesi: Katma Savaşı ve Katma Şehitliği” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. TARİH /// Birinci Dünya Savaşı’nın Son Meydan Muharebesi : Katma Savaşı ve Katma Şehitliği | Stratejik Güvenlik yorum tarihi 10 Mart, 2018 21:11

Yorum yap