15) ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ TABLOSU

Yayin Tarihi 16 Aralık, 2011 
Kategori BOZKURT

 

ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ TABLOSU

image00114.jpg

Ergenekon destanı, Türk destanları arasında, üzerinde en şekli çok çalışılan ve çok miktarda versiyonu bulunan bir destanımızdır. Gerek düz yazı(nesir), gerekse şiir olarak sadece bende 40′a yakın değişik şekli(versiyonu) vardır. Ayrıca tablo ve kartpostal olarak da değişik biçimlerde yapılmıştır. Hatta bu destanın yaşandığı dönem hakkında bile değişik fikirler mevcuttur. Ağırlıklı olarak bu destanın Göktürkler döneminde yaşandığı biçimindedir. Ancak, her yıl 21 Martta Ergenekon Bayramı biçiminde kutlanan bu günün aslında ‘Bozkurt Bayramı’ olarak, yaklaşık 5000 yıldır kutlanmakta olduğu, eski kaynaklara dayalı olarak ifade edilmiştir. Nitekim Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nca her yıl kutlanmakta olan Ergenekon Bayramı’nın bu yıl 4648.si 19 Mart 2011 tarihinde kutlanmıştır.(1) Çünkü Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Turan Yazgan’a ve her yıl hazırladığı ‘Türk Takvimi’ ile bilinen, H.Nihâl ATSIZ Hoca’nın öğrencisi Erk Yurtsever’e göre, Ergenekon olayı Göktürklerden çok daha evvel yaşanmış bir olaydır.
Yine bu konuda araştırmalarda bulunan ve yazdığı Türk Tarihi ile ATSIZ Hoca’nın beğenisini kazanan Yılmaz Öztuna’ya göre(2), Fransız araştırmacının(3) Çin kaynakları üzerinde yaptığı araştırmaya dayanarak, olay Göktürkler döneminde geçmiş ve hatta olayın kimler arasında, hangi tarihte geçtiği ve Ergenekon denen bölgede, daha evvel yazıldığı gibi 400 yıl değil, 96 yıl kalındığı ifade edilmiştir.
Konunun daha uzun yıllar araştırılıp tartışma konusu olacağını zannediyorum.
—————————-
(1)Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Türk Dünyası ile ilgili çalışmalarımız(Faaliyetlerimiz) -Süleymaniye Kürsüsü, S.292, Nisan-2011, s.12.
(2)Yılmaz Öztuna bu konuda 30 yıl ara ile iki farklı Ergenekon Destanı yazmıştır. Birincisi; Türkiye Tarihi, C.1, İstanbul-1963, s.172-174′de; ikincisi ise, “Bir tarihî olay mı, sadece efsane ve destan mı? ERGENEKON NEDİR?, Türkiye gazetesi, 4 Nisan 1993, s.8.
(3)Stanislas Julien, Dokuments Hiustoriques sur les Tou-kious (Turcs), Journal Asiatique, Paris- 1864, VI. Seri, Cilt.III, s.348-9.
Dr.Gülçin Çadırlıoğlu(şimdi Prof.)destanın Çin kaynaklarından 1756′da Doguignes ve 1864′de ise Stanislas Julien’in tercüme ettiklerini ve Ziya Gökalp ile Prof.Fuat Köprülü’nün eserlerinde bu tercümelerin esas alındığını yazmaktadır. (Türk Destanlarında Bozkurt, Bozkurt Dergisi, Bozkurt Gecesi için Özel Sayı, 19 Mart 1968, s.11-12)
Bu kutlu gün ve kutlamalar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler Prof.Dr. Abdülhalûk Çay’ın “Türk Ergenekon Bayramı” adlı eserinden istifade edebilirler.
Stanislas Julien, Türk Ocakları’nın 23 Nisan 1925 tarihinde yapılan İkinci Kurultay’ında Hars Heyeti adına Samih Rıfat’ın teklifi üzerine “Türk Harsına(kültürüne) hizmet etmiş yabancılara fahrî üyelik verilenler arasındadır(Türk Yurdu dergisi, Tutibay yayını, C.9, S.170-9,Haziran-1925, s.138, Ankara-2001)
————————————————-
ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ TABLOSU
Bir Göktürk ve Bozkurt hayranı olan Atatürk bir gün Millî Eğitim Bakanlığı’nı ziyaret ettiğinde giriş kapısının sağ tarafındaki duvarı boş görünce, buraya bir Ergenekon’dan Çıkış tablosu yapılmasını ister. Bunun üzerine o yıllarda Bayındırlık Bakanlığı’nda görevli ressam Ratip Tahir(Burak)e söylenir ve istenilen tablo yaptırılır. Tablo Atatürk’ün istediği yere asılır ve Atatürk de tabloyu çok beğenir.
Atatürk’ün ölümünden sonra bu tablo yerinden kaldırılır ve 50′li yıllardan sonra da Türk Ocakları’nın tarihî Genel Merkez binasının birinci katına çıkan merdivenlerin sağ tarafında duvara asılır.
1980 İhtilâli’nden sonra ise, bu bina her türlü eşyası ile birlikte Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne verildiği için orada kalır. Halen tablo bu müzede bulunmakla beraber, yerinden kaldırılıp depoya konulduğu söylenmektedir.
Bu tablo, 1635 sayılı Tebliğler Dergisi ile okullara tavsiye edilmiştir. Ayrıca 1961 yılında, 1960 İhtilâli’nin 1.yıl dönümü dolayısı ile 40 Kş. değerinde bir posta pulu olarak da çıkarılmış ve kullanılmıştır.

FAHRETTİN SAVAŞ KONAR

 

Paylaş:

Yorumlar

“15) ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ TABLOSU” yazisina 5 Yorum yapilmis

  1. PERLE İNCİ yorum tarihi 16 Aralık, 2011 20:59

    TÜM BU DESTANLARIMIZIN FİLMİNİ YAPMAZLAR..NEREDE DONUK ACAİP;(İCİMİZİ HASTA EDEN FİLMLER VAR!ONLARI YAPARLAR!BİRDE BUNLAR İCİN K.BAKANLIGNDAN VS..DEN PARA ALIRLAR!–YABANCILARDA OLMAYAN DESTANLARI YERİNE DİNİ ALET EDEREK:(UYDURUK MİSTİSZMLE DÜNYAYI BİLE YIKARLAR NEREDEYSE!–İSTE!ERKEKLERİMİZİN BASARILI ÜLKE YÖNETME,POLİTİKA,PARTİ DÜSÜNCELİ HAYATLARININ KESİTİ**YANLISMI?–HERSEYİ COOK BİLDİKLERİNDEN OLSA GEREK!;(–HEP GERİDEYİZ:(

  2. BERKAN AKSU yorum tarihi 9 Ocak, 2012 17:50

    ASLINDA BU ESAS DESTANLARIN OKULLARDA DAHA DETAYLI DAHA ÜSTÜNE DÜŞÜLEREK ANLATILMASINI İSTERİZ ÇÜNKÜ BİR MİLLETİN GELECEĞİ OLAN ÇOUKLARIMIZ ÖZ GEÇMİŞİNİ İYİ BİLMELİKİ GELECEKTEKİ ADIMLARINI SAĞLAM ATA BİLSİNLER

  3. ERGENEKON’DAN ÇIKIŞ TABLOSU | Güncel, Politik, Komplo Teorileri, Mizah yorum tarihi 28 Ocak, 2012 01:15

    […] http://www.yenidenergenekon.com/15-ergenekondan-cikis-tablosu/ Share this:TwitterFacebookLike this:BeğenBe the first to like this post. This entry was posted in Güncel and tagged ergenekon. Bookmark the permalink. ← Diyap Ağa ve Kemal Burkay […]

  4. kursat deveciogl u yorum tarihi 24 Ocak, 2013 00:14

    Ergenokon da geçen sürenin 96 yıl olması mümkün deyildir.Eğer iki kardeş kaldı ve bunlar Ergenekona kaçmışlarsa,96 yılda mantıki olarak 3-4 nesil yetişebilir.buda çok kişi deyildir.böyle olduğuna ihtimal vermiyorum.kaldıki çıkış yeri bu sürede unutulmuş olamaz..

  5. KARDELEN yorum tarihi 12 Temmuz, 2022 14:43

    TÜRK CANDIR türk YNİLMEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Yorum yap