108) KORE’DE KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ (25-27 OCAK 1951)

Yayin Tarihi 2 Şubat, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

 

KORE’DE KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ

( 25 – 27 OCAK 1951 )

image0012.jpg

25 Haziran 1950’de Kuzey Kore, Güney Kore askerlerinin 38’inci paralel boyundaki sınırı geçtiklerini ileri sürerek Kore Cumhuriyeti’ne harp ilan etmiştir. Güney Kore Hükûmetinin acil yardım çağrıları üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanmış ve Güney Kore’ye yardım edilmesi kararı alınmıştır. Bu karar üzerine Türkiye, Amerika’dan sonra Kore’ye asker göndermeyi kabul eden ikinci devlet olmuştur. Kore’ye gönderilecek Türk silahlı kuvvetlerinin çekirdeğini teşkil etmek üzere Ayaş’ta bulunan 241’inci Piyade Alayının mevcudu 5090 kişiye çıkarılmıştır. Tercihen gönüllülerden kurulmuş olan Tugayın Komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, Alay Komutanlığına Piyade Albay Celal Dora getirilmiştir.

image0021.jpg

image0031.jpg

Kore’de Karşılanış

Keşif Vazifesi Alan Türk Birliği 

      İskenderun’dan 25 Eylül 1950’de törenlerle uğurlanan ilk kafile 21 gün süren bir deniz yolculuğundan sonra Kore’nin Pusan Limanı’na ulaşmıştır. 7 Kasım 1950 günü 1’inci Kore Türk Tugayına Seul’un 46 km kuzey batısındaki Munson bölgesinin emniyetini sağlamak görevi verilmiştir.

      Tugayın vazifesi; sorumluluk bölgesindeki yol ve köprüleri, kritik yerleri Kuzey Koreli milislere karşı korumak ve arama – tarama yaparak milisleri etkisiz hale getirmekti. Çin’in mütarekeye yanaşmayan katı tutumunu kırmak üzere Birleşmiş Milletler Ordusu 22 Ocak 1951’den itibaren taarruzi keşif hareketlerine girişmiştir. Türk Tugayının vurucu gücünün de bu yıpratıcı taarruzlarda görev alması öngörülüyordu.

      Taarruzun istikameti Kumyanjang-ni kasabası ve çevresi idi. Yapılan plana göre, Türk Tugayının 2’nci Taburunun Kumyangjang-ni kasabasını aşması isteniyor, Alay taarruz grubunun da öncelikle 185, ardından da 156 rakımlı tepeyi alması bekleniyordu.

      25 Ocak 1951 sabahı planlandığı şekilde taarruz başladı. Hedef 185 rakımlı tepe ve bu tepeden batıya doğru vadiye inen sırtlardı.

      Çinliler mevzilerden gayet planlı ve etkili bir şekilde ateş yağdırıyordu. Önceden mevzilendirilmiş olan 1’inci Takım, fundalık ve engebeli arazide görünmeden hücum mesafesine yaklaştı. Açıkta veya hendeklerde bulunan Çinlileri süngü ve bomba ile imha etti.

image0041.jpg

image005.jpg

Türk Birlikleri Keşif ve Gözetlemede

Mevzilerde Türk Birlikleri

      Türk Tugayı, bu muharebelerde 150’nci Çin Tümeninin 447 ve 448’inci alayları ile savaşmıştır. Sonuçta, Çinliler önemli sayıda kayıplar vererek geri çekilmiştir. Bu zafer, Birleşmiş Milletler Komutanlığının karargâhında Kore’nin tahliyesi ihtimallerine karşılık yeni başarı ümitleri doğurmuştur.

image006.jpg

image007.jpg

Topçu Birliği Görev Başında

Yaralıların Cephe Gerisine Sevkleri

      Bu muharebelerde Türk Tugayının kaybı 12 şehit ve 31 yaralıdan ibarettir. 27 Ocak günü Türk Tugayının ele geçirdiği mevziler gezilmiş ve Çinlilerin 474 askerinin öldüğü tespit edilirken 23 asker de esir alınmıştır.

image008.jpg

image009.jpg

Türk Birlikleri Hücumda

Kore’de Türk Birliği

      Türk Tugayı, bu muharebelerde karşısındaki üç misli kuvvete taarruz ederek, süngü hücumuyla çok üstün bir zafer kazandı. Türk Tugayının Kumyangjang-ni’de kazandığı zafer, yurtta ve dünyada büyük takdir ve sevinç yarattı. Dünya basınında günlerce Türk milletinin kahramanlığı, savaşçılığı, demokrasiye ve hür dünyaya bağlılıkları yazıldı. Devlet başkanları telgraflarla ve mesajlarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve Kore Türk Tugayını kutladılar. Yurtta büyük sevinç gösterileri yapıldı. Türk Tugayına Amerikan Kongresinde alınan bir kararla Mümtaz Birlik Nişanı (Distinguished Unit station) ve beratı verildi.

image010.jpg

Türk Askerine Madalya Takılış Töreni

      Nişan 6 Temmuz 1951’de 241’inci Alayın sancağına takılmış ve bu münasebetle büyük bir merasim yapılmıştır. Aynı zamanda bu muharebelere katılanlara da madalyalar ve rozetler verilmiştir.

      25 – 27 Ocak 1951’deki muharebeler dolayısıyla Güney Kore Cumhurbaşkanı, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanını vermiştir.

image011.jpg

image012.jpg

Nişan ve Madalyaların Takılış Törenleri

Tören Hazırlıkları

      Sonuç olarak bir keşif taarruzu şeklinde başlatılan bu harekâtta, Türk Tugayının  Kumyangjang-ni muharebelerinde kazanmış olduğu başarı, Amerikan 8’inci Ordu Komutanının vereceği karar üzerinde etkili olmuş ve daha gerilere çekilmek hatta Kore’yi tamamen tahliye etmek için planlar hazırlanmışken, Ordu Komutanı bu başarıdan cesaret alarak çekilme hâlinde bulunan orduya, taarruz emri vermek fırsatını kazanmıştır.

KAYNAK:

BU BİLGİ www.mehmetcik.gen.tr SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

HAZIRLAYANLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.

Paylaş:

Yorumlar

“108) KORE’DE KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ (25-27 OCAK 1951)” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. FikirYolu.com » Blog Arşivi » KORE’DE KUMYANGJANG-Nİ ZAFERİ yorum tarihi 2 Şubat, 2008 02:24
  2. Gökhan BOZKURT yorum tarihi 3 Şubat, 2008 11:14

    Değerli Hocam; bir ‘Kore Gazisi’ oğlu olarak, ben de aynı konuyu bir başka yazarın kaleminden dile getirmeye çalışacağım, bu yazıda ki çoğu nokta yukarıdakinin aynısı olmakla ufak detaylara da girilmiştir, affınıza sığınarak;

    “Komünist Çin ordusunun 25 Kasımında başlattığı büyük taarruzlar olanca şiddetiyle devam ediyordu. Düşmanı durdurma çabaları bir sonuç vermiyordu. İnisiyatifi ele geçiren Komünist Çin kuvvetleri Birleşmiş Milletler kuvvetlerine arka arkaya darbeler indirerek ilerliyorlardı. Kar, kış kıyamette, üst üste kaybedilen muharebeler ve uğranılan kayıplar, BM askerlerinde moral diye bir şey bırakmamıştı. Ortalığı tam bir bozgun havası kaplamıştı. Çinliler, önünde durulamaz ve baş edilemez bir varlık haline gelmişlerdi. BM ordusunu yıkıcı, dağıtıcı ve çökertici bir panik havası sarmıştı.

    Birleşmiş Milletler kuvvetleri saldırıya geçen düşmanı durdurmak için İmjin Nehri güneyinde (B) savunma hattını işgal etti. Eğer düşman bu hatta durdurulamazsa, Han Nehri güneyinde (C) savunma hattında savunmaya geçilecekti. Düşman bu hatta da durdurulamazsa daha güneyde planlanan, (D) ve (E) savunma hatlarına çekilecekti. Devam eden Komünist Çin kuvvetlerinin taarruzları Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin (D) hattına kadar çekilmelerine neden olmuştur. Düşmanın durdurulamaması ve BM kuvvetlerinin Komünist Çin taarruzları karşısında, manen ve madden büyük kayıplara uğraması üzerine Kore’nin terki için planlar yapılmıştır.

    Hali hazırda bulunulan, (D) savunma hattının karşısında bulunan düşman durumunun açıklığa kavuşturulması gerekiyordu. Birleşmiş Milletler Ordusu; düşmanın kuvvetini keşfetmek, yığınağını bozmak ve zayiat verdirmek amacı ile taarruzi keşif yapılmasına karar vermiştir. Geri çekilmeler yüzünden bozulmuş olan moralin düzelmesi ise ancak zafer kazanmakla mümkün idi.

    Bu kapsamda, Türk Tugayı’na yıpratıcı taarruz görevi verilmişti. Türk Tugayı 25 Ocak 1951 günü iki koldan düşmana doğru harekata başladı. Çinli askerlerin büyük bir inat ve dirençle, bütün varlıklarını koyarak savundukları mevziler Türk askerinin süngü hücumu ile bir bir ele geçirilmeye başlandı. Ertesi gün saat 06.00’da düşman mevzileri tamamen ele geçirilmişti. Amerikalılar Türk Tugay’ının bu muharebesini Kore Savaşı’nın “en kanlı piyade muharebesi” olarak tanımlamışlardır.

    Türk askeri, kendisinden üç misli kuvvetli düşmana karşı kazandığı bu zaferle, düşmanın yenilebilir olduğunu göstermiş ve Çin ordusu karşısında sürekli geri çekilen Birleşmiş Milletler Ordusunun moralini yükselterek düşmana karşı harekete geçmesini sağlamıştır. Bunun sonucu olarak, Birleşmiş Milletler kuvvetleri 29 Ocak 1951’de bütün cephede taarruza başlayarak düşmanı 38 inci paralelin kuzeyine sürmeye başarmıştır.

    Bu muharebede; Türk Tugay’ından 12 asker şehit olmuş, 31’i de yaralanmıştır. Düşman kaybı ise Birleşmiş Milletler kaynaklarınca 1.734 olarak tespit edilmiştir.

    Ölü olarak ele geçirilen Çinli bir askerin üzerinde, Kunuri’de şehit düşen bir çavuşumuza ait bir not defteri bulunmuştu. Bu suretle şehidimizin intikamı da alınmış oldu.

    Kunuri’de bize fazla kayıp verdiren Komünist Çin 38 inci Ordu’nun 150 inci Tümen’i, bu muharebede de karşımıza çıkmıştı. Bu karşılaşma, Türk Tugayı’nın bütün personelinde öç alma hınç ve azmini yaratmıştır. Bu zafer ile; Türk Tugay’ı Kore’de ikinci kez düşmanı mağlup ederek savaşın yönünü Birleşmiş Milletler lehine değiştirmiştir. Birleşmiş Milletler Kuvvetleri de Kore’yi terk etme kararını değiştirerek savaşa devam kararı almıştır.

    Bu zafer üzerine; Amerikan Kongresince, Türk Tugayına “Mümtaz Birlik Madalyası ve Beratı” verilmiştir. Madalya beratında, “Türk Tugay’ının bütün zorluklara karşı, olağan üstü cesaret ve kahramanlık göstererek Birleşmiş Milletler Ordusunu kurtardığı ve parlak sonuçlar elde ettiği” ifade edilmektedir.
    Bu madalya, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yabancı bir devletin ordusuna verilen ilk madalyadır. Tugayımız Kore Cumhurbaşkanlığı’nca da “Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanı” ile taltif edilmiştir. Ayrıca bu zaferin anısına Kore Hükümeti tarafından savaşın yapıldığı alanın en yüksek tepesine “Türk Zafer Anıtı” dikilmiştir.

    Türk Tugay’ı, Kunuri’de düşmanı üç gün durdurmakla Birleşmiş Milletler Ordusunun kuşatılarak imha olmasını önlemesine rağmen, içindeki savaş azmini tamamıyla göstermeye fırsat bulamamıştı. Kumyangjang-ni muharebesi Tugay’ımıza bu fırsatı vermiş ve başarısının takdir edilmiş olması da kendine güvenini artırmıştır.”

Yorum yap