1416) Brezilya’da Temas Kurulmamış Amazon Kabilesi Bireyleri Altın Madeni İçin Öldürüldü

Yayin Tarihi 3 Ekim, 2017 
Kategori BASIN-YAYIN

Brezilya’da Temas Kurulmamış Amazon Kabilesi Bireyleri Öldürüldü

Brezilya’da Amazon ormanlarının ücra bir köşesinde yaşayan ve daha önce hiç temas kurulmamış yerli bir kabile, altın madencileri tarafından öldürüldü.

Amazon’un uzak bir bölümünde nehir kıyısında yumurta toplayan temas kurulmamış bir kabilenin üyeleriydiler. Fakat geçtiğimiz günlerde altın madencilerinin gazabına uğradılar.

Brezilya’daki federal savcılar, soykırım yapılan yerli gruplara yönelik tehditlerin ülkede artmakta olduğunu gösteren, bir kabilenin yaklaşık 10 üyesinin katliamı hakkında bir soruşturma başlattı.

Brezilya yerli hakları ajansı Funai, altın madencilerinin Kolombiya sınırına yakın bir bara gidip cinayetlerinden övgüyle bahsetmelerinden sonra katilleri savcılığa şikayet ettiğini açıkladı. Ajans, katillerin ellerinde pala savurarak kabileden geldiklerini söylediklerini belirtti.

Ajans çalışanı Leila Silvia Burger, “Oldukça kaba bir konuşmaydı. Cesetlerin kesilmesi ve nehre fırlatılması konusundan bile övgüyle bahsettiler. Onları öldürmezlerse kendilerinin öleceklerini söylediler.” diyor.

Silvia Burger, katliamın geçtiğimiz ay yaşandığını, çok fazla kanıt olduğunu ancak tüm bunların yasal olarak kanıtlanması gerektiğini söylüyor. Yerel işler bürosu, kasabada bazı sorgulamalar yaptı ve ardından davayı polise verdi.

Davadan sorumlu savcı Pablo Luz de Beltrand, soruşturma başlatıldığını doğruladı ancak davanın ayrıntıları hakkında bilgilendirme yapamadığını söyledi. Beltrand, katliamın, batıdaki Javari Vadisi’nde, Brezilya’nın en büyük ikinci yerli nüfusunun bulunduğu bölgede yaşandığını belirtti.

“Olayı takip ediyoruz, ancak bölgeler çok büyük ve erişim sınırlı. Kabilelerle hiç temas kurulmadı ve onlar hakkında çok az bilgiye sahibiz. Bu yüzden olay, tüm hükümet birimlerinin birlikte çalışmasını gerektiren zor bir iş.”

Beltrand, bu yıl içinde soruşturmasını yürüttüğü ikinci dava olduğunu söylüyor. 2017 yılının Şubat ayında da bölgede temas kurulmamış insanlar öldürülmüştü ve dava hala sürüyor.

“Şubat’taki olay, bu tarz bir katliamın yaşandığı ilk olaydı. Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı.”

Global bir yerli haklar grubu olan Survival International, temas kurulmayan küçük Amazon kabilelerinin küçük boyutları göz önüne alındığında, bu son katliamla birlikte, yerli grupların önemli bir yüzdesinin silinebileceği konusunda uyardı.

Grubun sözcüsü Sarah Shenker, “Soruşturma olayı doğrularsa, izole kavimlerin soykırımcı katliamlardan korunamadığı konusunda doğrudan Brezilya hükümetinin başarısızlığı sayılacak. Bu koruma, anayasada da güvence altına alınmış bir şey.” diyor.

image001

Brezilya’da temas kurulmayan bir kabilenin 2008’de çekilmiş fotoğrafı. Amazon’daki yerli gruplar artan tehditler altında tehlikede. F: Funai/Associated Press

image002

Amazonlarda yaşayan bir kabile. F: Ricardo Stuckert

http://arkeofili.com/

 

 

Paylaş:

Yorumlar

“1416) Brezilya’da Temas Kurulmamış Amazon Kabilesi Bireyleri Altın Madeni İçin Öldürüldü” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Cumhuriyetimiz İçin yorum tarihi 3 Ekim, 2017 15:50

    […] http://arkeofili.com/ *1* http://www.yenidenergenekon.com/1416-brezilyada-temas-kurulmamis-amazon-kabilesi-bireyleri-altin-mad… *2* Kızılderililer Nasıl Yokedildi, Bartolome de Las Casas, çev.Meryem Ural, Şule Yayınları, […]

Yorum yap