1197) BAKANLIĞA GÖRE DOMUZ ETİ SATIŞINA ENGEL YOK!

Yayin Tarihi 5 Nisan, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

Bakanlığa göre domuz eti satışına engel yok!

image0015.jpg

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne göre etiketinde türü belirtilmek şartıyla domuz etinin satışı her yerde serbest… 

 

Son günlerde lokanta, kasaplardan alınan et ürünleri veya yemeklerden domuz ürünlerinin çıkması vakaları arttı. Bunun son örneği, Eyüp’te bir restorandan internet yoluyla alınan pizzadan çıkan domuz eti oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünün ambalajında veya tezgahta yazılması şartıyla domuz eti satmanın yönetmeliğe göre serbest olduğunu açıkladı.

Domuz eti vakalarının artması üzerine görüş almak için aradığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın Birimi, Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği’ne göre büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar dışında da tırnaklı evcil hayvanların etinin satışının serbest olduğunu fakat ürünün ambalajında, etiketinde veya tezgahında etin hangi türüne ait olduğunun yazılması gerektiğini söyledi. Bakanlığın basım birimi, tırnaklı diğer evcil hayvandan kastın ise domuz ve tavşan olduğunu belirtti.

Bakanlık tarafından yayımlanan söz konusu tebliğin ilgili maddesi şöyle:

“Etiketleme

MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun olur. Bu Yönetmelikteki kurallara ek olarak;

a) Bu Tebliğ kapsamında yer alan et ürünlerinde, ürün bir veya birden fazla büyükbaş ve küçükbaş tür hayvana ait kırmızı etten üretiliyorsa ürün isminde tür ismi belirtilmez.

b) Bu Tebliğ kapsamında yer alan et ürünlerinde, ürün tek tür kanatlı etinden üretiliyorsa ürün ismi bu tür ismi ile birlikte, birden fazla kanatlı türünden üretiliyorsa ürün ismi ‘kanatlı’ ifadesi başta olacak şekilde ifade edilir.

c) Bu Tebliğ kapsamında yer alan jambon, kurutulmuş jambon ve emülsifiye et ürünlerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri dışında diğer evcil tırnaklı hayvan etlerinin kullanılması durumunda ise ürün ismi tür ismiyle birlikte ifade edilir.

ç) Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımlarında ürün ismi tür ismiyle birlikte ifade edilir.

d) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ve bu maddenin (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ürünlerin dışında kalan ürünlerin isimlendirilmesinde ürün ismi tür ismiyle ifade edilir.”

KEMAL ÖZER: DOMUZ ETİ UCUZ OLDUĞU İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Domuz eti satışı ile ilgili düzenlemeyi Dünya Bülteni’ne değerlendiren Gıda Hareketi başkanı Kemal Özer, domuz etlerinin çiftliklerden çok avcılardan alındığını savunarak “Türkiye’de üç tane resmi domuz çiftliği var, satılan ürünlerin çoğu avcılardan alınıyor. Avcılar, avladıkları yaban domuzlarını 100 lira gibi bir fiyata satıyor. Zaten dağlar domuz kaynıyor” dedi.

Yaban domuzunun avcılardan alındığında kilosunun 1 lira gibi komik bir rakama geldiğini ifade eden Özer, domuz etinin ucuza geldiği için birçok yerde kullanıldığını iddia etti.

Sadece domuz etinin değil, domuzdan elde edilen birçok ürünün yoğun olarak kullanıldığını belirten Özer, süt ürünleri, kozmetik sektörü ve sabunlarda çok domuz katkısına çok sık rastlandığını söyledi.

Türkiye’deki Müslümanların gıda konusunda çok hassas olmadığını kaydeden Özer, şu ifadeleri kulandı:

“Bilmeden yediğim için sorumlu değilim, diyerek mesuliyetten kurtulamıyoruz. Önce gerekli hassasiyeti göstermek zorundayız. Bakanlık, halktan tepki gelmedikçe bu tarz yönetmelikleri çıkaracaktır. Ben şahsen Türkiye’de herkesin muhakkak domuz eti veya domuzdan elde edilmiş katkılardan yediğini düşünüyorum.”

Özer, domuz satışı ile ilgili bir logo hazırlanması gerektiğini belirterek domuz ürünleri satan işyerlerinin girişine bu logonun görülür şekilde yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Özer, “Nasıl eczaneler ‘E’ harfi ile simgeleniyorsa domuz ürünleri için de bir simge hazırlanmalı ve domuz ürünü satan işyerlerine asılmalı” dedi.

Kemal Özer, uluslararası güçlerin İslam Dünyası’nda domuz etinin yaygınlaşması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, domuz ürünlerini, sahte etiketler altında ‘helal’ görünümüyle piyasaya sürdüklerini de sözlerine ekledi

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

“1197) BAKANLIĞA GÖRE DOMUZ ETİ SATIŞINA ENGEL YOK!” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. perle inci yorum tarihi 5 Nisan, 2013 23:31

    UZUN SÜREDİR GİDEREK COGALIYORDU BU İS:(–TABİİ,NEREDEYSE TAPINICAKLAR YABANCILAR GELSİN DİYE=–ONLAR NE YİYORKİ?:(

  2. salabet yorum tarihi 9 Ağustos, 2015 17:25

    […] yazılması şartıyla domuz eti satmanın yönetmeliğe göre serbest olduğunu açıkladı. http://www.yenidenergenekon.com/1197-bakanliga-gore-domuz-eti-satisina-engel-yok/ Değerli okuyucu! İş o kadar vahim ki, Gıda Hareketi başkanı Kemal Özer “Ben şahsen […]

  3. Cübbeli’nin dergisinde Erdoğan’a ağır eleştiriler | Sanal Market yorum tarihi 2 Nisan, 2018 12:44

Yorum yap