841) Dünyanın En Büyük Krater Gölü: Issık Göl

Yayin Tarihi 12 Şubat, 2015 
Kategori TÜRK DÜNYASI

DÜNYANIN EN BÜYÜK KRATER GÖLÜ
ISSIK GÖL

image001

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’a esin kaynağı olan Issık Göl, dünyanın en büyük krater gölü. Gümüş gibi ışıldayan berrak sularında 40 m derinlikte yüzen balıkları görebilirsiniz. Göl, Kırgızistan’ın en önemli turizm alanlarından biri.

Issık Göl, Kırgızistan’ın doğusunda yer alıyor. Burası, dünyanın en büyük krater gölü. Deniz seviyesinden 1607 m yükseklikte ve 6236 km2’lik bir alana sahip. Zirveleri karla kaplı yüksek dağlarla çevrili olmasına rağmen, Issık Göl’ün suları hiç donmuyor. Kırgızcada “Issık” sözcüğü, “sıcak”, daha doğrusu “ılık” anlamına geliyor. Ortalama derinliği 300 m civarında olan gölün en derin yeri 668 m. Yani Issık, dünyanın en derin beşinci gölü. Suları hafif tuzlu. Bu da onu Hazar Denizi’nden sonra, dünyanın ikinci en büyük tuzlu gölü yapıyor. Uzunluğu batı-doğu yönünde 182 km, kuzey-güney genişliği ise 60 km.

Tatil yöresi

Issık Göl, bazı küçük derelerle, eriyen kar sularıyla ve yeraltından gelen soğuk ve sıcak kaynak sularıyla besleniyor. Ama suyunu akıttığı bir akarsu yok. Uzmanlar, suyun yeraltındaki çatlaklardan akıp, başka yerlere gittiği görüşündeler. Gümüş renginde parlayan sularıyla, göl, gün batımında büyüleyici görünüyor. Kışın, sis bastırdığında ise ayrı bir şiirsellik ortaya çıkıyor.

Gölün, özellikle kuzey kıyısında birçok otel, tatil evi ve sanatoryum var. Sovyet döneminde, burası yönetici kadroların gözdesiymiş. SSCB’nin dağılmasının ardından turistik işletmeler zor dönemler geçirmiş, çoğu kapatılmış. Bugün yerlerine daha modern konaklama tesisleri açılıyor. Issık Göl, bu coğrafyanın yazlık yeri. Rusya, Kazakistan ve diğer yakın ülkelerden tatil için gelenler çok fazla. Bu nedenle, Kırgızistan’ın en önemliturizm merkezi sayılıyor ve son yıllarda yapılan yatırımlarla geleceği de çok parlak.

Huzur arayanlar için bir cennet olan gölün suyu biraz tuzlu, yani denizi özleyenler için birebir. Zaten görüntü olarak da denizden farksız, iç deniz gibi. Bu sakin gölün kumlu kıyısı 320 km uzunluğunda. Kuzey kıyıları birdenbire derinleşmiyor, zaten pek derin de değil. Güneyde ise turizmden çok tarım yapılıyor. Buğday, arpa ve mısır yetiştirilen bu arazi ülkenin tahıl ambarlarından. Tabii, balıkçılığı da unutmamak lâzım. Balık bakımından hayli zengin olan göldeki alabalıkların ağırlığının bazen 35 kiloya kadar çıktığı söyleniyor. Füme, yani isli balık yörenin favorilerinden, her yerde satılıyor.

Bu büyüleyici gölün yeşil kıyılarındaki sazlıkları, eflâtun çiçekleri ve turuncu renkli pırıl pırıl meyveleriyle yabani iğde ağaçlarını seyrederek kayık gezintileri de yapabilirsiniz. Bataklık alanları göçmen kuşlara yuva ya da mola yeri.

Termal kaynaklar, masaj merkezleri, çamur banyoları bölgenin turizm potansiyelini artıran diğer aktiviteler. Ayrıca, kışın kayak, yazın da at turları ve rafting yapılabilir. Göl kıyısındaki yurt’larda, kımız ile detoks tedavisi yaptırmak da mümkün ve keyifli. Şifalı otlar, tertemiz bir hava, çam, kayın ve kavak ormanları, kaplıcalar, plajlar, sörf ve dalış; artık ne isterseniz burada var, ama gece hayatı sakin. Gölün güney kıyısı da, vahşi ve olağanüstü güzel manzaralar sunuyor.

Göl dibinin esrarı

Issık Göl’ün kıyısında, suyun yaklaşık 5-10 m derinliğinde, 2500 yıllık bir uygarlığın kalıntıları var. Çok iyi korunmuş olan bu kalıntılar, çok büyük ve zengin bir şehrin varlığını gösteriyor. Bazıları 500 metre uzunluğunda olan duvarlar, ok uçları, paralar, kulplu bronz kaplar, değerli karolar, hançerler ve küçük baltalar bulunmuş. Tarihçiler ve arkeologlar, Timur’un bir zamanlar bu kıyılarda bulunan ama esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan sarayını arayıp durmuşlar. Şimdi, bu kalıntıların bu meşhur saraya ait olduğu tahmin ediliyor.

http://www.diplomat.com.tr/atlas/sayilar/sayi15/sayfalar.asp?link=s15-13.htm

 image002

 image003

 image004

 image005

 

image006

 

NOT: Eski eserlerde Isık Gölü’nün isimleri Türk Gölü, Idık(Iyık-mukaddes) Göl olarak geçer. Divân-ı Lügati’t-Türk’te İsîğ köl: Barsgan’da bir göl. Uzunluğu 30 fersah, eni 10 fersahtır. diye geçer. 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap