821) HUNZA TÜRKLERİ

Yayin Tarihi 28 Kasım, 2014 
Kategori TÜRK DÜNYASI

HUNZA TÜRKLERİ

image001

Hunza Bayrağı

———————————————————————————–

 

Hunza Türkleri Hun Türklerinden geliyor. Pakistan ve Hindistan sınırında yaşayan bu insanların çok ilginç bir özelliği var…

Tamamen Müslüman olan Hunza Türkleri ortalama 110 ile 120 yıl yaşıyor. Burada 65 yaş yolun yarısı sayılıyor..

Kadınlar 65-70 yaş arasında anne oluyor. 100 yaşında ölenlere genç öldü deniliyor. Hunza Türklerinin çok ilginç bir yanı da burada hiç kanser vakasının yaşanmaması…

Bu Türkler kansere yakalanmadıkları gibi sık rastlanan diğer rahatsızlıklara da uğramıyorlar.

Bunun nedeni denizden 6 bin metre yükseklikte çok yüksek oksijeni olan bir bölgede bulunmaları. Buz gibi temiz su içip kendi ekip biçtiklerini yemeleri..

Hunza Türkleri’nin et ve baharatlı yemekleri çok ünlü ve Sadece kendi ürettikleri sebze ve meyveleri tüketiyorlar. Şeker tüketmiyorlar..

Hunzalar Çin ve Afganistan sınırında Pakistan Keşmirinin kuzeyinde Tanrı Dağları, Himalayaların batı uzantısı olan Karakurum Sıradağları, Hindukuş dağlarının kesiştiği 160 km uzunluğunda, 1.6 km genişliğindeki Hunza Vadisinde yaşıyan bir halk.

Aslında komşu oldukları Çin değil, günümüz Çin devletinin sınırları içerisinde kalan Doğu Türkistan.

Hunzalar kendilerine Hunzakut diyorlar. Konuştukları dil olan Buruşo yüzünden onlara Bruşolar diyenler de var.

Asırlarca yolu, izi olmayan, erişilmesi çok güç bir yerde izole olarak yaşayan Hunzakutlar “Mir” dedikleri hanedan reislerinin ve ona danışmanlık yapan on iki kişiden oluşan bir İhtiyar Heyeti idaresindeler..

Türk geleneklerine uygun olarak, 900 yıldan fazla bir süre bağımsız yaşamışlar.

http://ipekyoluasya.blogspot.com.tr/

hunza

image005

image003

 image004

image006

image007

Brumhanik geleneksel Hunza yemeğidir, ‘beyaz yemek’ demektir. Genellikle misafirlere ikram edilir. Bu yemek, keçi tereyağı ve yufka ekmekten oluşmaktadır. (Vikipedi)

image008

image009

Ek bilgi:

https://bpakman.wordpress.com/turk-dunyasi/gunumuz-turkleri-turk-devletleri/hunza-turkleri/

Fotoğraflar:

http://fotogaleri.haberler.com/hunza-turkleri-nin-sir-dolu-hayati-bilimin/

Paylaş:

Yorumlar

“821) HUNZA TÜRKLERİ” yazisina 6 Yorum yapilmis

  1. Bülent Pakman yorum tarihi 28 Kasım, 2014 21:24

    Güzel çalışma. Tebrikler.

  2. erman ertung yorum tarihi 28 Kasım, 2014 22:40

    Çok ilginç bilgiler için teşekkürler..Ancak ufak bir teknik ayrıntıya istemeyerek müdahale ediyorum.. Soydaş ve akrabalarımın uzun yaşama sırlarından bahsederken 6000 metre yüksekte oksijeni bol irtifadan bahsedilmiş..6000 m irtifada oksijen deniz seviyesine göre oldukça azdır..O irtifada vücut, oksijen az olduğu için oksijen taşıma görevini yapan bol miktarda alyuvar üretir ve bu da insan sağlığı için çok gereklidir..sağlıklı yaşamı destekleyen en önemli unsur bence budur..Havanın temiz olması ve de devamlı hareket halinde olup az ve öz beslenmek te ideal olandır zaten..yazının hazırlanmasında emeği geçenlerin ellerine sağlık..

  3. Kemal Uzun yorum tarihi 4 Ekim, 2015 14:10

    Bu insanların Alevi olduklarını da belirtmeniz gerekirdi: İsmailiye Mezhebi.

  4. harun nesimi yorum tarihi 14 Mart, 2016 16:19

    degerli bilgileriniz için emegi geçen herkese teşekkür.. bir de buralara nasıl gidilir bu hizmeti veren tur organizasyonları hakkında bilginiz varsa paylaşırmısınız

  5. Hamdi Alp yorum tarihi 16 Eylül, 2016 02:02

    Ben de uzun zamandır bu konu hakkında araştırma yapıyorum. Siirt’li Türk bir ailenin çocuğuyum. Her ne kadar İstanbul’da doğup büyümüş olsam da memleketim ile olan bağım hiç kopmadı. Siirt’te Bizim sulalemizin lakabı “Barşo” Tabi bunu telaffuz edildiği şekilde yazıyorum şu an. Yıllardır bize neden Barşo dediklerini öğrenmeye çalışıyorum ama bununla ilgili pek sağlam bir kaynağa ulaşamadım. Bu sorunun cevabını alacağım aile büyükleri ise çoktan göçüp gittiler. Mantıksal olarak konuya yaklaştığımda Siirt nüfusunu yerli Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturuyor . “Barşo” kelimesinin Arapça, Kürtçe ve bizim konuştuğumuz İstanbul Türkçesinde bir karşılığı yok. Fakat Hunza Türklerinin yalnızca kendi aralarında konuştukları dil olan Buruşo yüzünden onlara Bruşolar denmesi bende çok büyük bir çağrışım yaptı. Ailenin ölüm yaşına gelecek olursak Babamın babaannesi 114 yaşında vefat etti 21 çocuk doğurdu. Babamın amcaları arasında 90 üstü ölenler var. Dolayısıyla atalarimi bulduğumu düşünüyorum ve mutluyum. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabileceğim birileri varsa eğer yonlendirirseniz çok sevinirim.

  6. Emine Ökmen yorum tarihi 20 Kasım, 2020 13:32

    Çok güzel bır paylaşım 🙏🏻biran oralarda olasım geldi.

Yorum yap