235) YÜZYILLARA GÖRE, TÜRK DÜNYASI

Yayin Tarihi 20 Mayıs, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

YÜZYILLARA GÖRE

TÜRK DÜNYASI

image00152.jpg

Türklerin Ana Yurdu: Orta Asya ve Sibirya

Ön Türkler

Orhun Yazıtları’nda kullanılan dil, Türk dilinin ve Türk halklarının çok eskiye dayandığını göstermektedir. Hunlar öncesi Türk toplulukları hakkında,

olarak adlandırılan dört ana bölgeden bahsedilmektedir. Ön-Türkler hakkında Şölgentaş, Kurgan, Pazırık kalıntıları bulunmaktadır.

Ön-Türkler Orta Asya’daki iklimsel değişikler yüzünden yerleşik hayattan, göçebe hayata geçmek zorunda kalmışlardır. Kendilerine yazlık ve kışlık bölgeler tayin etmişlerdir. Ön-Türkler ile ilgili yapılan araştırmalarda yerleşik kültüre ait objelere rastlanılmaktadır. Ön-Türkler’de geyik ön plana çıkmaktadır. Türk kavimleri atla göçebe hayata geçtikten sonra tanışmıştır. Ön-Türkler’e ait mağara resimlerinde “geyik boynuzu takmış at figürlerine” rastlanılmaktadır. Bu durum, Türklerin ata geçiş dönemi yaşadıklarını göstermektedir.

Orta Asya’da görülen iklim değişiklikleri, Türk kavimlerinin ilk göç hareketlerine sebep olmuştur. Hint yarımadasına, Ortadoğu’ya, Karadeniz’in kuzeyine, Çin’e, Sibirya’nın kuzeyine doğru göçler yaşanmış ve Türk kavimleri oradaki halkların içine karışmışlardır. Göçü tercih etmeyen Türk kavimleri ise Orta Asya’nın değişen koşullarına adapte olmaya çalışmışlardır.

M.Ö. 400 yıllarında Saka ya da İskit olarak adlandırılan Batı Türkistan ve Karadeniz çevresinde kurulan ve Orta Asya’nın içlerine doğru uzanan devlete ait buluntularda Türk kültürünü yansıtan objelere rastlanılmaktadır. Bu durum, Sakaları oluşturan halkın bir kısmının ya da Saka devletinin Türk olduğu yönünde düşüncelere sebep olmaktadır. Tarih bilimcilerin bir kısmı ve Türkolog’lar Sakaların Türk olduğunu ileri sürmektedir. Hun devletinin ise Sakaların çöküntüye geçmesiyle doğu kanadını idare edenlerin ve doğu kanadı halklarının kurduğu bir devlet olduğu görüşünü benimsemektedirler.

İlk Çağ’da Türk Dünyası

İlk çağ’da Tüm Orta Asya’yı egemenliği altına alan devlet, Çin kaynaklarında Hiung-nu olarak geçen Büyük Hun İmparatorluğu’dur. M.Ö. 220 yıllarında kurulduğu tahmin edilen bu devlet, Türk boylarının konfederatif birliğine dayanmaktadır. M.Ö. 220 yıllarında Teoman ve yerine geçen oğlu Mete Han (Mo-dun) döneminde güçlenmiştir. Büyük Hun İmparatorluğu ve yarattığı tarihi etkiler M.S. 500′lere kadar sürmüştür. Bu dönemde Türk kavimlerinin en büyük düşmanı Çin olmuştur.

Büyük Hunlardan sonra bu dönemin Türk devletleri;

400′lerde Türk Dünyası

Büyük Hun medeniyetinin ortadan kalktığı bu dönem; Orta Asya’nın yeniden toparlanma dönemidir. Avrupa için Avrupa Hunları’nın dönemidir. Afganistan ve çevresinde de Akhunlar’ın görüldüğü dönemdir.

Bu yıllarda kurulan Türk devletleri;

500′lerde Türk Dünyası

600′lerde Türk Dünyası

700′lerde Türk Dünyası

800′lerde Türk Dünyası

900′lerde Türk Dünyası

1000′lerde Türk Dünyası

1100′lerde Türk Dünyası

1200′lerde Türk Dünyası

image0025.gif

1200′lerde başlayan Moğol istilası

1300′lerde Türk Dünyası

1400′lerde Türk Dünyası

1500′lerde Türk Dünyası

1600′lerde Türk Dünyası

1700′lerde Türk Dünyası

image00311.jpg

Rusların Orta Asya ve Sibirya’ya doğru ilerleyişi

1800′lerde Türk Dünyası

image0048.jpg

Çin’in Orta Asya’ya ilerleyişi

 1900′lerin Başlarında Türk Dünyası

image0052.gif

NOT: KIBRIS DA TÜRK YURDUDUR.

Yorumlar

“235) YÜZYILLARA GÖRE, TÜRK DÜNYASI” yazisina 4 Yorum yapilmis

  1. dr. kayaalp buyukataman yorum tarihi 20 Mayıs, 2008 09:56

    on turklerden bahsetmemissiniz

    yanlis bir yonlendirme var

    geriye dogru bahis edin. ileriyi hepimiz kafi derecede biliyoruz

    basarilar

  2. Yılmaz Karahan yorum tarihi 20 Mayıs, 2008 13:35

    SAYIN BÜYÜKATAMAN, “ÖN TÜRKLER “İLE İLGİLİ BİLGİLERE SİTEMİZİN “TÜRK DÜNYASI” KATEGORİSİNDEKİ YAZI VE BELGELERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ. İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDER, İYİ GÜNLER DİLERİM.
    YILMAZ KARAHAN

  3. Samet Acar yorum tarihi 21 Mayıs, 2008 12:20

    KRONOLOJİK OLARAK TASNİFLİ TARİHİ BİLGİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM.BAŞKA YORUMA GEREK YOKTUR.DEVAMINI BEKLİYORUZ.ACAROĞLU

  4. Mehmet Emin yorum tarihi 29 Mayıs, 2008 09:46

    Derli toplu bir çalışma olmuş. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.

Yorum yap