2222) ZEMZEM SUYU

Yayin Tarihi 14 Mayıs, 2009 
Kategori İSLAMİYET

 

ZEMZEM SUYU

 

İbn Abbas’ın rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte, Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: “Yeryüzünün en hayırlı suyu Zemzem-dir. Çünkü onda tadın tadı (açlığı doyuran özelliği), hastanın şifası vardır.”

 

image00142.jpg

 

Zemzem Arapça bir kelime olup “alçak sesle konuşmak” demektir. Aslında atların çıkardığı alçak sese zemzem denir. Herhangi bir şeyi muhafaza etmek için de kullanılır. Zemzem kuyusu, Mescid-i Harâm içinde Kâbe’nin Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşesinden on dört buçuk metre uzakta, yer altında bir odada bulunuyor. Zemzem suyu 3 ayrı kaynaktan beslenmektedir, 3′ü birleşince Zemzem olmaktadır. Sadece 173 cm. derinliğindeki bir kuyuda bulunan Zemzem suyuna dışarıdan herhangi bir kaçak giriş v.s yoktur. Binlerce yıldan beri çöl sıcaklarında kavrulan insanlara su sağlayan bu kuyu hiçbir zaman kurumamıştır. Genelde kuyu sularında yosun vb. parazitler ortaya çıkar. Bu ise suyun tadının bozulmasına ve kokuşmaya sebep olur. Oysa zemzem suyunda bu tür biyolojik hadiseler yaşanmaz. Dahası, şehirlerin içme suları klorlanır ama, zemzem suyu herhangi bir kimyasal işlemden geçirilmez.

 

DÜNYADAKİ EN SAĞLIKLI SULARDAN BİRİ

Yıllardır Zemzem suyu üzerinde Batılı ve Müslüman bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar sonucu ulaşılan neticelerden başlıcaları şunlar Avrupa’da laboratuarlarda yapılan araştırmaya göre Zemzem suyu diğer sulara göre çok daha az kükürt taşımaktadır.

Yine aynı araştırmaya göre diğer sulara göre çok daha besleyicidir ve çok daha fazla mineral barındırmaktadır.

Kaynağı henüz bulunamamıştır. Nereden geldiği şu anki teknolojiye göre bile bilinemiyor. Yakınlarında hiçbir kuyu yok ve denize de 80 km uzaklıkta. Bu şartlarda suyunu denizden veya başka bir kuyudan alması imkansız. Nasıl oluyor da yıllardır suyu bitmiyor, bunu kimse bilmiyor.

Açlığını gidermek için içen kişinin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin susuzluğunu giderir.

Sadece 1,5 metre derinliğindeki ufacık bir kuyudan çıkan su, hac mevsimi boyunca milyonlarca hacının tüm su ihtiyacını karşılamaktadır ve hiçbir zaman ne azalma ne de kuruma göstermemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun raporlarına göre Dünya’daki en içilebilir ve sağlıklı sulardan biri.

Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre Dünya’da içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem suyu. Yani zemzem mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor.

Bir başka özelliği ise kalsiyum ve magnezyum tuzlarının oranının yüksekliği idi. Bu ise yorgun insanların yüzlerine sürdükleri zaman neden ferahladıklarını izah ediyordu.

Bir başka araştırmada Zemzem suyunun mayalama özelliğinin de bulunduğu ortaya çıktı. Alman kimyacılar, Zemzem’in normal bir su ile karıştırıldığında baskın gelip bütününü Zemzem özelliğine çevirdiğini belirtiyorlar.

image00213.jpg

Zemzem’in ilk kuyusu. (daire ile çizilmiş yer)

 

Zemzem Duası:

«Allahümme innî es’elüke ilmen nâfian ve rızkan vâsian ve şifâen min kulli dâin»

(Allâh’ım! Senden faydalı ilim, bol rızk ve her türlü dert için şifâ niyaz ediyorum.)

 

Zemzemin tarihçesi kısaca şöyledir:

Hz. İbrahim (a.s.), Cenab-ı Hakkın emri üzerine hanımı Hacer validemizi ve henüz süt emmekte olan oğlu Hz. İsmail’i bugünkü Zemzem kuyusunun bulunduğu yere bıraktı. O tarihte Mekke’de hiçbir insan yaşamıyordu. İçecek su da yoktu. Hz. İbrahim, hanımı ve oğlu için biraz hurma ve bir miktar da su bırakarak oradan ayrıldı. Yiyecek ve içeceğin bulunmadığı bu ıssız yerde kalmak Hz. Hacer’e çok zor geldi. Ancak, kendilerini oraya bırakmasını Hz. İbrahim’e Cenab-ı Hak emrettiğine göre düşünmek yersizdi. Çünkü rızkı veren Allah elbette kendilerinin durumunu da görüyordu. Bir müddet sonra Hz. İbrahim’in bıraktığı su bitti. Hz. İsmail ağlamaya, su istemeye başladı. Annesi ne yapacağını şaşırdı. Süt yok ki emzirsin, su yok ki içirsin. Hz. İsmail’in ağlamalarına daha fazla dayanamadı. Safa Tepesine çıktı. Birini görebilmek ümidiyle sağa sola baktı. Kimseyi göremeyince de Safa ile Merve arasında koşmaya başladı. Yedinci defa Merve’ye çıktığında bir ses işitti. Zemzem Kuyusunun yanında Hz. Cebrail’i gördü. Cebrail (a.s.) yeri kazıyordu. Nihayet su göründü. Hz. Hacer buna çok sevindi. Suyun aktığını görünce, “Dur, dur” manasında “Zem zem” dedi ve su akmasın diye önünü kesti, havuz gibi yaptı. Bir taraftan da testisini dolduruyordu. Suyu aldıkça yerinde kaynıyordu. Testisi dolduktan sonra sudan içti ve Hz. İsmail’i emzirmeye başladı. Bu arada Cebrail (a.s.), Hacer’e hitaben:

Sakın, ‘Helak oluruz, zarara uğrarız’ diye korkmayın. İşte şurası Beytullah’ın (Kabe’nin) yeridir. O beyti şu çocukla babası yapacaktır. Muhakkak ki, Cenab-ı Hak o işin ehlini zayi etmez” dedi.(1)

 

İşte, Zemzem Kuyusunun ortaya çıkması bu şekilde oldu. Hz. Hacer suyun önünü kesmeseydi ve onu kendi halinde bıraksaydı, bu su bir ırmak olacaktı. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde bu hakikati şöyle beyan buyurur:

Allah, İsmail’in annesi Hacer’e rahmet etsin. O, Zemzem’i kendi haline bıraksaydı veya avuçlamasaydı; muhakkak Zemzem akar, bir ırmak olurdu.” (2)

 

Zemzem, çok mübarek ve gıdalı bir sudur. Hz. Hacer ve Hz. İsmail, uzun müddet yemek yemeden bu suyla idare ettiler. Bir hadiste Peygamber Efendimiz Zemzem’in bu hususiyetine işaret etmiştir.(3)

Bir diğer hadiste de Zemzem ne niyetle içilirse ona şifa olacağı” buyurulmuştur.(4)


1. Buharı, Bedü’l-Halk: 29.

2. A.g.e.

3. Fethü’r-Rabbani, 23:248.

4. A.g.e., 23 247.

 

Hazırlayan: Yılmaz KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

“2222) ZEMZEM SUYU” yazisina 13 Yorum yapilmis

  1. Candar ESLEMEZ yorum tarihi 14 Mayıs, 2009 14:39

    Merhabalar : Cidden çok merak ettiğim bir konu idi teşekkürler ediyorum
    saygılarımla
    Candar

  2. Şükrü Tuncel yorum tarihi 15 Mayıs, 2009 10:53

    İnşaallah Canabı Hak bigün O suyu kaynağından içmemizi nasip eder..
    Teşekkür ederim

  3. İSMAİL ÇAKIR yorum tarihi 29 Ekim, 2009 00:03

    Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

    Öncelikle bu sitenin yapımında emeği geçen bütün kardeşlerimizi en içten duygularımla kutlar, Selam, saygı, Sevgi ve Dualarımı arz ererim… Allah-ü Teâlâ 1995 yılında Kutsal topraklara gitmeği nasip eylemişti. Anlatmak çok zor kelimeler buna yetmez ki, HACC ibatedi ancak yaşamakla mümkün olabilmektedir. Ecdadımız tam 440 yıl şanlı bir yüceliş zamanında Kutsal topraklara karşılıksız her türlü hizmetleri götürmüştür. Medine-i Münevvere de, 0smanlı Tren istasyonunun mezbelelik halinin perişanlığına bizzat bende şahit olmuştum. Hacdan dönünce de orada çektiğim resimleri ilgili bütün birimlere postaladım. Eski Kültür Bakanımız İsmail Kahramana Bey efendi dahil. Birde Haber yazmıştım “YOK OLAN KUTSAL HAT” 0smanlının kuruluş yıl dönümünün 700’nci yıl dönümü kutlamasında, Düsseldorf’ta Düsseldorf Başkonsolos’umuz, sayın Fatih CEYLAN bey efendiye bir teşekkür mektubu ve osmanlı Devlet arması bir edet tablu arkasınada benim Türkiye Gazetesinde yayınlanmış haberimizi yapıştırmıştım. Bu tablodan oldukça etkilenen ve duygulanan sayın Fatih CEYLN bey efendi işe koyulmuş Zamanın Kültür Bakanımız Sayın İstemihan TALAY beyle bu konuyu gündeme taşımışlar. Cuma Namazına hazırlandığım bir saatte müjde bana Din Ataşesi aracılığı ile iletildi. Birinci sevincim İlk Beytullahı gördüğüm zaman olmuştu, ikinci sevincimde bu müjdeli haberi duyunca sevinmiştim. Hacılarımızdan oranın aslına uygun tamir edilip hizmet verdiğini duyunca her sene tekrar tekrar seviçlerim artmaktadır. Geçenlerde Suudi Arabistan yetkilileriyle Hicaz Demir yolu değilde İstanbul Mekke Devlet Demir Yolu İmza törenini birlikte izlemiştik. 24 saatlık bir yolculuktan sonra Hacılarımız Kutsal topraklara ulaşmış olacaklar inşaallah… İnsanlar yaşadıkça çok şeylere şahid olmaktadır. Bu Geçmişten kalan bir anımı benimle paylaştığınızdan dolayı sizlerede çok teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.
    Almanya – Bergkamen’den Gazeteci:İSMAİL ÇAKIR

  4. ERCAN KÜYÜK yorum tarihi 3 Haziran, 2010 15:30

    ZEMZEM SUYUNUN BİR ÖZELLİGİDE İDRAR YOLUYLA ÇIKMAYIP KOLTUK ALTINDAN TER YOLUYLA ÇIKMASIDIR.BU YÜZDEN HACCA GİDEN HACILARIMIZ SORUN YAŞAMAMASI İÇİN NORMAL SUDAN BOL BOL İÇMELİLER.BUDA DAHA NASIL YARATILIK DİYE VE İNANMAYANLARA İBRET OLURMU ACABA ÖRNEGİN KABENİN ÜSTÜNDE HİÇ BİR KUŞ UÇMAZMIŞ.İNANMAYANLAR BUNLARI ARAŞTIRSIN BELKİ AKILLARI TAK EDRE.

  5. Hüseyin ÇELİKER yorum tarihi 13 Ağustos, 2010 00:49

    Aydınlattığınız için allah razı olsun.

  6. frank Linley-Brain Abbs yorum tarihi 11 Kasım, 2010 20:49

    çoook güzelmiş

  7. frank Linley-Brain Abbs yorum tarihi 11 Kasım, 2010 20:50

    Allah razı olsunn

  8. berna yanar yorum tarihi 27 Kasım, 2010 19:07

    bir arkadaşım zemzem suyu içtikten bir kaç ay sonra 1 tane alkol aldığını söylüyor ama içkiyi içtiği için tedirgin oluyor.bu durumda ne söylenebilir günah mı?

  9. Yılmaz Karahan yorum tarihi 27 Kasım, 2010 19:29

    Berna Hanım,
    Biz kimsenin sevap ve günah amellerini kaydetmiyoruz..!
    Bildiğimiz birşey varsa İslamiyet’te alkol kullanmanın yasaklandığıdır. Haram olduğudur.
    Allah (c.c.) nin Rahmet ve Merhametine sığınırız.
    Hâyırlı günler dilerim.

  10. Meryem Esen yorum tarihi 13 Mart, 2011 23:09

    çok teşekkürler aydınlatmanız için.. hani biz istemeden birçok magazinsel bilgileri burnumuza burnumuza dürtüyorlar ya, aslında sizin aydınlattığınız konularla ilgili bilgilerin insanlara daha çok ve daha yoğun ulaştırılması gerekli..tekrar teşekkürler.

  11. kero yorum tarihi 22 Aralık, 2011 18:44

    çok sağolun dinden perfornmas ödevi 100 alcam tabi 8. sınıf en ii benim

  12. Cemal Sarıcan yorum tarihi 19 Şubat, 2014 16:31

    İyi Günler,

    bu gibi konularda bilim adamlarının çok yoğun çalışması gerektiği düşüncesindeyim.Dünyamız gizem dolu.Hadid Suresinden ışık alarak araştırılacak çok konu var.Örneğin;Doğal olarak suyun aktivite edilmesi……!!!!!!! Bunun tarımda ve hayvancılıkta kullanılması!!!!!!
    Ülkemizde çıkan kimi madenlerin gizemli özellikleri!!!!..??????
    Selam ve Saygılarla
    C.Sarıcan (19.02.2014)

  13. mustafa Kara yorum tarihi 26 Mayıs, 2014 00:11

    Dünyadaki herşey bukadar net ve açıktır

Yorum yap