1405) İzmir Torbalı’da 2200 Yıllık Heykel Kaldırılarak Yerine Osmanlı Tuğrası Dikildi

Yayin Tarihi 18 Nisan, 2017 
Kategori BASIN-YAYIN

İzmir’de 2200 Yıllık Heykel Kaldırılarak Yerine Osmanlı Tuğrası Dikildi

İzmir’in Torbalı ilçesinin simgesi olan ve Atatürk Meydanı’nda bulunan tanrıça Demeter ve kızı Persephone’nin heykeli kaldırılarak yerine Osmanlı tuğrası anıtı dikildi.

İzmir’in Torbalı ilçesinin en büyük meydanı olan Atatürk Meydanı’nda yıllardır yer alan tanrıça Demeter ve kızı Kore’nin (Persephone) heykeli, ilçenin 5.000 yıllık tarihini simgeliyordu. 1970’lerde Torbalı yakınlarındaki Metropolis Antik Kenti kazılarında bulunan ve Milattan Önce 2. yüzyıla ait heykelin orijinali İzmir Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüş, bir kopyası da Torbalı Atatürk Meydanı’na dikilmişti.

Belediyeden açıklama yok

Torbalı’nın AK Partili Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçenin simgesi haline gelen heykeli kaldırtarak, yerine metalden yapılmış Osmanlı tuğralı ay yıldız figürü diktirdi. Daha önce sökülen ikiz kız kardeşler heykelinin neden kaldırıldığı ve neden değişiklik yapıldığıyla ilgili Torbalı Belediyesi tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Söz konusu heykel, 14 Mart gecesi sessiz sedasız yerinden sökülmüştü ve kimsenin heykelin neden söküldüğü ve yerine ne getirileceği konusunda bilgisi yoktu.

Yunan mitolojisinde Demeter ve Persephone

Yunan mitolojisinde Persephone, baş tanrı Zeus ile Demeter’in kızıdır. Asıl ismi Kore olan Persephone, Hades tarafından yeraltına kaçırıldıktan sonra Persephone adını almıştır. Persephone yeraltında Hades’in sunduğu nardan yediği için yeryüzüne çıkma hakkını kaybetmiştir ve yeraltına mecbur kalmıştır. Annesi Demeter’in ısrarları sonucunda, kış mevsimi haricinde yeryüzünde yaşamaya hak kazanmıştır. Bu yüzden mitolojide ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Demeter ise, tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros’un destanlarında, “güzel saçlı kraliçe” ya da “güzel örgülü Demeter” diye geçer.

http://arkeofili.com/izmirde-2200-yillik-heykel-kaldirilarak-yerine-osmanli-tugrasi-dikildi/

image001

İLGİLİ YAZI:  http://arkeofili.com/yonetici-cehaleti-yerine-osmanli-tugrasi-dikilen-demeter-kore-heykelleri/

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap