1384) Ukrayna Kırım Tatar Sürgünü Anısına Hatıra Para Basıyor

Yayin Tarihi 9 Mayıs, 2016 
Kategori BASIN-YAYIN

Kırım Tatar Sürgünü Anısına Hatıra Para Basılacak

image001

Kırım Tatar Sürgününün Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla Ukrayna’da 5 ve 10 grivnya değerinde yeni madeni paralar basılacak.

Ukrayna Milli Bankası, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar’dan (Sivastopol) Sorumlu Devlet Servisi’nin yardımı ile 12 Mayıs tarihinde yeni paraları tedavüle çıkaracak.

Ukrayna Milli Bankası’nın açıklamasında, 18 Mayıs 1944 tarihinde Sovyet rejimi tarafından Kırım Tatarları anavatanları Kırım’dan sürgün edildiği zaman halkın neredeyse yarısının hayatını kaybettiği belirtildi.

Yeni 10 grivnya değerinde madeni paraların gümüşten, ağırlığı 31,1 gram, çapısı 38,6mm olarak iki bin adet basılacağı ve 5 grivnya değerinde madeni paraların nikel gümüşten, ağırlığı 16,5 gram, çapısı 35,0 mm olarak 30 bin adet basılacağı bildiriliyor.

Milli Bankası’nın açıklamasında, “Hatıra parası, Ukrayna’nın geçerli ödeme aracı olarak kabul ediliyor. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın ödemelerde, mevduatlarda, kredi ve transferlerde geçerlidir” denildi.

Daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi ve Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı, Kırım Tatar sürgününün 72’nci yıldönümü münasebetiyle “18 Mayıs’ta hepimiz Kırım Tatarız” adlı komünikasyon kampanyasının tanıtımını düzenledi.

Söz konusu kampanya çerçevesinde Ukrayna’nın tüm şehirlerinde sürgünü konu alan büyük panolar yerleştirilecek, televizyon kanallarında sürgün ile ilgili videolar gösterilecek, Ukrayna’nın büyükelçiliklerinde ise sürgünle ilgili foto sergiler düzenlenecek. Bunun yanı sıra bahsi geçen videolar ve foto sergileri, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında da yer alacak.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

QHA

http://www.turkyurduhaber.org/

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap