1338) İspanya, Ermeni Soykırımı İddiasını Red Etti

Yayin Tarihi 14 Mayıs, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN, ERMENİ SORUNU

İspanya Senatosu,

Ermeni iddialarını savunan önergeyi reddetti

image001

İspanya Senatosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını savunan bir önergeyi bugün görüşüp, yapılan oylama sonucunda reddetti.

Katalonya bölgesinde faaliyet gösteren Entesa adlı siyasi grubun 4 Mayıs’ta sunduğu önerge, bugün Senato’da yapılan oylamada 130 “hayır”, 68 “çekimser” ve 14 “evet” oyla reddedildi.
      
İspanya’da iktidarda olan Halk Partisi (PP), oylamada önergeye “hayır”  oyu kullanan tek siyasi parti olurken,  ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi  (PSOE) ile Katalonya Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CiU), Kanarya Koalisyonu, Asturias Forumu ve Navarra Halk Birliği partileri “çekimser” oy kullandı.
      
İspanyol hükümetine tavsiye niteliği taşıyan önergeye desteği ise Entesa ile Bask Milliyetçi Partisi, Birleşik Sol, Katalonya Cumhuriyetçi Solu ve Amaiur (bağımsızlık yanlısı Bask partisi) verdi.
      
Bu arada Senato’da yapılan görüşme sırasında söz alan PP’den Senatör Jose Maria Chiquillo, “Biz parlamento olarak kendimizi tarihçilerin veya mahkemenin yerine koyamayız. Sizler, bu soykırımı 22 ülkenin tanıdığını savunuyorsunuz. Ben de size 168 ülke tanımadı. Buna ne cevap verirsiniz? diyorum” şeklinde konuştu.
      
Chiquillo, İspanya olarak yapabileceklerinin Türkiye ve Ermenistan arasında “karşılıklı diyalog ve anlayışa destek vermek olduğunu” belirterek, “Soykırım öyle kolay ağza alınacak bir kelime değildir. Tarihi ve hukuki bir meseledir” ifadelerini kullandı.
      
Öte yandan Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon da yaptığı değerlendirmede “İspanya’nın bu konuya önyargısız yaklaşması önemlidir. Umarım diğer AB ülkelerine de bir örnek olur” dedi. (AA)

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28997494.asp

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap