1332) Papa: 20’nci Yüzyılın İlk Soykırımı Ermenilere Yapıldı

Yayin Tarihi 12 Nisan, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN, ERMENİ SORUNU

Papa: 20’nci Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı

image001

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun, 1915 olaylarında ölenleri anmak için Vatikan’da düzenlediği ayinde, 20’nci Yüzyılın ilk soykırım kurbanlarının Ermeni toplumu olduğunu söyledi.

Papa Françesko, hem Paskalya Bayramı’ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü olması nedeniyle Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda yönettiği büyük ayinde “soykırım” kelimesini kullandı.

Genel duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı

image002

Dün Vatikan’ın resmi internet sitesinde paylaşılan, ayin sırasında okunması için katılımcılara dağıtılacak olan dua kitapçığının örneğinde de “soykırım” kelimesi kullanılmıştı.

DAHA ÖNCE DE ‘SOYKIRIM’ DEDİ
Papa Françesko, Buenos Aires Başpiskoposu olduğu dönemde yazdığı kitapta, Türklerin Ermenilere karşı “soykırım gerçekleştirdiğini” belirtmişti.

Papa, yine Buenos Aires’te 1915 kurbanlarının anıldığı bir törende, “soykırımın, Osmanlı Türklerinin Ermenilere ve insanlığa karşı işlediği en ağır suç olduğunu” söylemişti.

Papalık makamına seçilmesinin ardından 2013 yılında ise bazı Ermeni din adamları ve 1915 kurbanlarının yakınlarını Vatikan’da kabul eden Papa burada, 20’nci yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını dile getirmişti. 

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28715443.asp

Ayinde katılımcılara verilmek üzere hazırlanan dua kitapçığında ‘soykırım’ ifadesi kullanıldı

image003

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28707912.asp

Ankara’dan Papa’nın ‘soykırım’ açıklamasına tepki

image004

Papa Françesko’nun 1915 olaylarında ölenleri anmak için düzenlediği ayinde “soykırım” kelimesini kullanması Ankara’nın sert tepkisine neden oldu. Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Antonino Lucibello Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak “Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi.

Büyükelçi Lucibello, Papa’nın açıklamaları üzerine bugün Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan tarafından bakanlığa çağrıldı. Burhan, Vatikan Büyükelçisi’ne şu mesajları verdi:

ANLAM VEREMEDİK
“Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa’nın bugünkü konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı ve bu yapılırken sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremedik.

HAYRET ETTİK
Ruanda ve Bosna’da Uluslararası Mahkemelerce ‘Soykırım’ olduğu teslim edilmiş insan kayıplarını ‘kitle ölümleri’ olarak zikrederken, hiçbir uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanımlanmamış olan ‘1915 olaylarına’ ‘soykırım’ diyebilmiş olmasına hayret ettik.

YAKIŞTIRAMADIK
Konuşmanın geneline bakılınca, esasen insanlığın en büyük ayıbı olan ‘holokost’a dahi açıkça atıf yapmazken (Nazilerin yaptıkları diyerek atıf yapılıyor), sadece Ermeni iddialarını bu şekilde dillendirmesini ve aynı dönemde Anadolu’da hayatını kaybedenlere hiçbir atıf yapmamasını bir din adamına yakıştıramadık.  

KARŞILIK VERİLECEK
Papa Türkiye’ye geçen Kasım’da yaptığı ziyaret sırasında ve sonrasında verdiği barış, uzlaşı ve diyalog mesajlarıyla çelişti. Vatikan’ın izlediği bu tutum karşısında mutlaka bir tepki vereceğiz. ilişkilerimizde güven kaybına yol açan bugünkü gelişmelere mutlaka karşılık verilecek.”

ÇAVUŞOĞLU MOĞALİSTAN’DA ÖĞRENDİ
Resmi bir ziyaret için Moğolistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ankara’daki kurmayları ve Vatikan Büyükelçiliği ile irtibata geçerek Papa’nın konuşmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ankara ile Moğolistan arasında kurulan telefon hattı sonucu Türkiye’nin Papa’nın konuşmasına sert bir açıklamayla karşılık verilmesi kararlaştırıldı. Ankara’da derhal açıklanacak yazılı metin üzerinde çalışmalara başlandı.

PAÇACI: SOYKIRIM BEKLEMİYORUM
Mart sonunda AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Roma ziyaretine eşlik eden gazetecilere açıklamada bulunan Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı ise Papa’nın Vatikan’da ayin düzenlenmesini kabul etmediğini ve soykırım ifadesini kullanmasını beklemediğini öne sürmüştü.

Uğur ERGAN – Zeynep ŞAFAK/ANKARA

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28717156.asp

 

Paylaş:

Yorumlar

“1332) Papa: 20’nci Yüzyılın İlk Soykırımı Ermenilere Yapıldı” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Yılmaz Karahan yorum tarihi 13 Nisan, 2015 19:20
  2. cemal uysal yorum tarihi 29 Nisan, 2015 22:38

    papa ve yandaslari once kilisedeki pedofil vakalarina baksalar ya..bunu bize yoneten basta cumhurbaskanimiz sonra bs bakanin soylesi lazim degil mi ?ne bu boyle uslu uslu cevaplar ..unutmustum oteki papanin ucagina gitmisti biri …hic inciltirmi yeni papayi ..aslinda turkiye papayi Persona non grata
    ilan etmesi lazim di…

Yorum yap