1329) Avrupa Parlamentosu’ndan Kaşgar’ı Koruma Kararı

Yayin Tarihi 13 Mart, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

Avrupa Parlamentosu’ndan Kaşgar’ı Koruma Kararı

image001

Avrupa parlamentosunun Strasburg da düzenlemiş olduğu genel oturumunda alınan bir kararla çin halk cumhuriyetinin yıkılması yönünde karar aldığı tarihi Kaşgar şehrini koruma altına alan karar kabul edildi.

Kaşgar şehrini koruma altına alan kararla 2000 yıldan fazla bir zamandır bu bölgenin ve ipek yolunun merkezi olması her dinin, medeniyetin ve tarihi ticaret yolunun bulunduğu bu bölgenin, dünya ve insanlık medeniyetinin unutulmaz bir parçası olduğu vurgulandı. Ayrıca Çin devletinin 2 yıldır yıkmak için her türlü siyasi kampanyayı uygulaması ve bölge halkını göçe zorlaması da kınandı.

image002

Bu kararın alınması sırasında Avrupa Parlamentosunda söz alan 18 parlamenter, Çin devletinin Uygurların kişilik hakları, siyasi ve medeniyet yönündeki engellemeleri hakkında beyanat vererek. Bu durumun bir an önce durdurulmasını talep etti.

Kararın alınmasın da sırasında söz alanHollanda’nın Avrupa Parlamentosunda ki parlamenteri Marietji Schaake bu kararın alınmasının nedeninin Çin hükümetinin Kaşgar gibi tarihi bir şehri yıkarak Uygurlar üzerinde medeniyet ve kültürün yok edilmesi önünde bir asimilasyon uygulaması olduğunu söyledi.

Çin Halk Cumhuriyetinin Avrupa Parlamentosu sorumlusu da kararın alınmasından önce başlattığı çalışmalardan bir netice alamayarak bu kararın alınmasının önüne geçemedi.

http://www.gokbayrak.com/haber_detay.asp?id=2212

BM’den Çin’e Uygur Türkleri eleştirisi

image003

BM, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uyguladığı baskı politikasını eleştirdi. Çin, Urumçi’de kamuya açık yerlerde başörtüsünü yasaklamıştı.

BM İnsan Hakları Raportörü Çin yönetiminin Şincan bölgesinde yaşayan Uygurlara yönelik “baskı ve korkutma” politikası izlediğini söyledi. 

Bölgedeki Uygurlarla Çinliler arasında etnik gerilimin arttığına dikkat çeken BM İnsan Hakları Raportörü Heiner Bielefeldt, Uygur Türklerine yönelik tutumun büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi. 

Özel raportör Heiner Bielefeldt, “Ramazan ayında oruç tutan öğrencilere baskı uygulanmasını ve Urumçi’de kamuya açık yerlerde başörtüsünün yasaklanmasını” eleştirdi.

BM yetkilisi, bölgeyi ziyaret etmek için yaptıkları girişimlere Pekin yönetiminin olumlu yanıt vermediğini de ifade etti.

http://www.ntv.com.tr/dunya/bmden-cine-uygur-turkleri-elestirisi,YLw2qQ20EUqZPfPugzIIuw

http://www.gokbayrak.com/haber_detay.asp?id=4202

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap