1327) Kadına Şiddet Patlaması

Yayin Tarihi 5 Mart, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN, SOSYAL

Kadına şiddet patlaması

image001

Son 3 günde art arda yaşanan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet haberleri sorunun günden güne büyüdüğünü gözler önüne seriyor. 2014 yılı insan hakları ihlalleri raporuna göre şiddet, tecavüz ve taciz nedeniyle geçen yıl 296 kadın öldürüldü, 776 kadın da yaralandı. Son 7 yıl içerisinde kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığını ifade eden uzmanlar, cinayetlerde sanıklara tahrik indirimi uygulanmasını eleştiriyor.

İşte son üç gün içerisinde öne çıkan kadına yönelik şiddet haberleri:

CEZAEVİNDEN İZİNLİ ÇIKAN MAHKUM EŞİNİ ÖLDÜRDÜ

İzmir’in Tire ilçesinde iddiaya göre cezaevinden izinli çıkan şahıs, eşini silahla başından vurarak öldürdü. Edinilen bilgiye göre, Ödemiş Açık Cezaevi’nden izinli olarak çıkan mahkum U.O. (34), iddiaya göre dün Tire ilçesi TOKİ Mahallesi’nde bakkal dükkanı işleten eşi Gülcan Oğuz (38) ile işyerinde bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Tartışma sırasında sinirlenen ve bir anda ruhsatsız silahını çeken U.O., eşini başından vurdu. Talihsiz kadın yere yığılırken, olayı gören yakınları hemen kadını Tire Devlet Hastanesi’ne götürdü. Oğuz, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından kaçan U.O’nun yakalanması için İzmir polisi geniş çaplı operasyon başlattı. U.O’nun önceden kiraladığı öne sürülen 20 H 5246 plakalı araç ise polis tarafından Ödemiş’te terk edilmiş olarak bulundu. Güvenlik güçleri, U.O’yu akşam saatlerinde bir birahanede yakaladı. Jandarma ekiplerine teslim edilen U.O., çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. 

EŞİNİ VURAN EMEKLİ BEKÇİ TUTUKLANDI
Erzurum’da boşanmak isteyen eşini silahla vurarak öldüren emekli emniyet bekçisi tutuklandı. Alınan bilgiye göre, dün Çağlayan Mahallesi Çamlıbel Sokak’ta boşanmak isteyen 35 yıllık eşi Rabia Akpınar’ı (59) başından tabancayla vurarak öldüren ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Mehmet Akpınar (60), cumhuriyet savcılığında yaklaşık 2 saat süreyle ifade verdi. Tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye gönderilen Akpınar, “Kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Bu arada, Rabia Akpınar’ın cenazesi de Tortum ilçesine bağlı Demirciler Mahallesi’nde toprağa verildi. 

HAMİLE EŞİNİ BALKONDAN ATTI
Kayseri’de şiddet gördüğü eşinin evlerinin balkondan attığı 5 haftalık hamile Ebru Ç, ağır yaralanarak, bebeğini kaybetti. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 5 gün boyunca yoğun bakımda tutulan 19 yaşındaki Ebru Ç, bebeğinin ölümünden sorumlu tuttuğu eşinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor. Ebru Ç, 3 yıl önce Ferhat Ç. ile birbirlerini sevdiklerini ve daha 16 yaşındayken kaçarak evlendiğini söyledi. Fakat mutlu günlerin çok sürmediğini neredeyse her gün eşinden şiddet gördüğünü anlatan Ebru Ç, bir yaşındaki kızı için yaşadığı sıkıntılara katlandığını anlattı.

Son dönemlerde eşinin, kayınvalidesinin etkisinde kalarak kendisine daha çok şiddet uygulamaya başladığını öne süren Ebru Ç. yaşadıklarını şöyle anlattı:  
 “Sabah kahvaltı hazırlıyordum. Kayınvalidem ekmek almaya gitmişti. Gelince ‘niye yatak toplanmadı?’ diye sordu. Çocuğun altını değiştirdiğimi söyledim. Kayınvalidem bağırıp çağırdı. Bu arada eşim kalktı, beni dövmeye başladı. Eşimle annesi bir süre konuştu. Sonra kayınvalidem banyodan soba demirini alıp kafama vurdu. Kayınvalidem ‘al eşini kaldır balkondan at’ dedi. Ben de balkona yardım istemek için çıktım. Çıkmadan önce de ailemi aradım. ‘Gelin, beni kurtarın, öldürecekler’ dedim. Ailem ben arayınca karakola gitmiş. Eşim beni kaldırdı, 2. kattaki evimizin balkonundan aşağı attı. Daha sonra beni kucağına alıp yukarı çıkardı. Burada tekrar kucağına alıp salonda da bir kere daha yere attı.”
Eşinin “Çocuğunu da seni de öldüreceğim, ölünü de kimse bulamayacak” dediğini anlatan Ebru Ç, komşularının ihbarı üzerine polis ve 112 Acil Servis ekiplerinin geldiğini söyledi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yoğun bakıma kaldırıldığını anlatan Ebru Ç, “5 haftalık hamileydim, bebeğim de düştü. Belime 6 platin takıldı. Kolumda platin var. Kollarım, ayaklarım kırık. Eşimden de annesinden de şikayetçiyim. Bir yaşındaki kızımın bana verilmesini istiyorum. Karnımdaki bebeği öldürdüğü için de ayrıca şikayetçiyim” diye konuştu. Yaklaşık 5-6 metre yükseklikten aşağıya atıldığını belirten Ebru Ç. çocuğu olduğu için yuvasının yıkılmasını istemediğini ve eşinden daha önce şikayetçi olmadığını ancak tüm komşularının olaylardan haberdar olduğunu dile getirdi. Gözaltına alınan Ferhat Ç’nin Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı öğrenildi.

BİRLİKTE YAŞADIĞI KADINI KAYAR SUYLA HAŞLADI
Ağrı’da 30 yaşındaki Nurettin A., birlikte yaşadığı ve bir çocuğunun annesi 21 yaşındaki A.B.’yi, üzerine çaydanlıktaki kaynar suyu dökerek haşladı. Yüzü ve vücudunda ciddi yanıklar oluşan genç kadın hastanede tedavi altına alındı. Nurettin. A. ile 5 yıldır birlikte yaşadığını ve sürekli şiddet gördüğünü iddia eden A.B., arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında iddiaya göre önce A.B.’yi döven Nurettin A., ardından üzerine çaydanlıktaki kaynar suyu dökerek kaçtı. Yüzü ve vücudunda ağır yanıklar oluşan A.B., yakınları tarafından kaldırıldığı Ağrı Devlet Hastanesinde yapılan ilk tedavinin ardından Erzurum’a sevk edildi. Atatürk Ünivresitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi’nde tedavisi süren A.B., eşinden şikayetçi oldu. A.B., “5 yıl boyunca şiddet gördüm. Olay günü de dayak attıktan sonra yere yatırdı ve üzerime çaydanlıkdaki kaynar suyu başımdan aşağı döktü. Yaşadığıma sevinemiyorum. Yakalanıp cezasını çeksin” dedi.

7 YILDA YÜZDE 1400 ARTTI

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı avukat Günay Kaplan, “Kadına yönelik şiddete ilişkin resmi rakamları incelediğimizde son 7 yılda yüzde 1400 arttığını görüyoruz. Hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı Türkiye genelinde yüzde 39’dur. Boşanmış ve ayrılmış kadınların yüzde 78’i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Eğitim düzeyi arttıkça fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranı azalmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kadınlar arasında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43 iken, yüksek öğrenim görmüş kadınlar arasında bu oran yüzde 12’dir” dedi.

2014 YILINDA 296 ÖLÜ
İnsan Hakları Derneği (İHD) 2014 yılı insan hakları ihlalleri raporuna göre de 2014 yılında 6 kadın ‘namus cinayeti’ne kurban gitti. Kadınların yaşam haklarına yönelik ihlallere bakıldığında şiddet, tecavüz ve taciz nedenleriyle 296 kadın öldürüldü. 191’i taciz ve tecavüz, 585’i şiddet olmak üzere toplam 776 kadın saldırılardan yaralı kurtuldu. Taciz, tecavüz ve şiddet nedeniyle öldürülen ve intihar eden toplam kadın sayısı 335 olarak açıklandı. Bu olaylarda toplam 789 kadın da yaralı kurtuldu.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28372163.asp

İLGİLİ HABERLER:

Yardım çığlığı atan sevgilisini başından ve kalbinden vurdu

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28359728.asp

Kadın cinayetine ağır tahrik indirimi

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28361904.asp

Doktordan ameliyathanede hemşireye yumruk

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28358455.asp

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap