1326) Türkçe, İran’da Resmi Dil Olsun

Yayin Tarihi 5 Mart, 2015 
Kategori AZERBAYCAN SAYFASI, BASIN-YAYIN

‘TÜRKÇE İRAN’DA RESMİ DİL OLSUN’

image001

Azerbaycan Türkü çok sayıda öğrenci Hasan Ruhani’ye mektup yolladı: “Biz Türk Dilinin İran’da resmi dil olmasını istiyoruz.”

1811 Azerbaycan Türkü öğrenci İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye mektup yazarak İran’da Türklerin haklarının verilmesi  için gerekli çalışmaların yapılmasını istediler.

Urmu, Tebriz, Zencan, Marağa, Meşkinşehr ve Keleyber üniversitelerinden öğrenciler doğrudan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye mektup yolladılar. 

Azerbaycanlı öğrenciler Hasan Ruhani’nin önceki verdiği beyanatlara dayanarak Türk dilinin ülkede resmi dil olmasını, medrese ve üniversitelerde Türk dilinde eğitim haklarının verilmesi ve İran ana yasasının 3, 15 ve 19 maddelerini göz önünde tutularak bu yönde çalışmalar yapılmasını istediler. Öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı kurumunun kurulmasını da talep etti.

Mektubu imzalayan öğrenciler İran’daki güç yapılarının Türklere karşı tehditlere son vermesini ve başka kültürlere bakışın değişmesini istediler.

Öğrencilerin yaptığı açıklamalara göre, imza kampanyası engellenmeye çalışıldı. Urmu, Sulduz ve Parsabaddaki Peyami Nur üniversitelerinde güvenlik görevlileri öğrencilerin imzalarını ellerinden alındı ve imza toplayan öğrencilerden Atabek Sepehri bu nedenle tutuklandı.

Öğrenciler Türkçe’nin resmi dil olması için İran Devleti’nden ve Cumhurbaşkanı Ruhani’den yardım beklediklerini ve bu isteklerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

http://www.benguturk.com/-turkce-iran-da-resmi-dil-olsun-_d10937.html

 

Paylaş:

Yorumlar

“1326) Türkçe, İran’da Resmi Dil Olsun” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. ozan şişman yorum tarihi 17 Mart, 2015 17:53

    o zaman kürtler de türkiyede kürt dili ile ilgili taleplerde bulunur böyle ulusalcılık olmaz

  2. Yılmaz Karahan yorum tarihi 17 Mart, 2015 21:21

    Sayın Ozan şişman, Azerbaycan Türklerinin durumu ile ülkemizdeki bölücü zihniyetin zerre kadar benzerliği yoktur. Türkler İran’da 1000 yıl hükmetmiştir. Kürtlerin hangi devleti ve yönetimi oldu da, hak talep edecekler?

  3. İsmail Bedri yorum tarihi 20 Mart, 2015 17:44

    Türkiye ile İran’ı kıyaslayacak isek, ancak şu koşullar altında kıyaslanabilir…

    Sakarya’da düşman Türk ordusunu yense, ve Büyük Taarruz hiç yapılamasa, Tüm Türkiye işgal edilip, Türk dili yasaklansa, ne hissederdiniz?

    İran ; Rus ve ingilizler tarafından işgal edild,Azerbaycan bölündü ve iktidar farslara bırakıldı…

    İran’da ki Türklerin hissettiği budur ve kıyaslanacak gerçek durum da budur..

Yorum yap