1308) Doğu Türkistan’da Çatışma: 22 Ölü

Yayin Tarihi 23 Ekim, 2014 
Kategori BASIN-YAYIN

DOĞU TÜRKİSTAN’DA YİNE KANLI ÇATIŞMA:

22 ÖLÜ..!

image001

İngiliz yayın kuruluşu BBC.’nin Çince Sitesinde yer alan biLgilere göre; geçen 12 Ekim Pazar günü Maralbaşı İlçe merkezinde etnik Çinli göçmenlere karşı Halkın Fedai adını verdiği Direniş guruplarına bağlı militanlarca bıçaklı saldırı düzenlendiği, çıkan çatışmalarda 18 Çin işgal Polisi ile etnik Çinli göçmenin hayatını kalbettiği, olayı gerçekleştiren Fedailerden 4 kişinin olay yerine takviye olarak gelen kalabalık Çin işgal Polislerince yargısız infaz yapılarak öldürüldüğü açıklandı.

Çin işgal altındaki Doğu Türkistan’ın Kaşgar Vilayetine bağlı Maralbaşı ilçesinde çıkan olaylarda toplam 22 kişi’nın hayatını kaybettiği bildiriliyor.
İngiliz yayın kuruluşu BBC.’nin Çince Sitesinde yer alan bilgilere göre; geçen 12 Ekim Pazar günü Maralbaşı İlçe merkezinde etnik Çinli göçmenlere karşı Halkın Fedai adını verdiği Direniş guruplarına bağlı militanlarca bıçaklı saldırı düzenlendiği, çıkan çatışmalarda 18 Çin işgal Polisi ile etnik Çinli göçmenin hayatını kalbettiği, olayı gerçekleştiren Fedailerden 4 kişinin olay yerine takviye olarak gelen kalabalık Çin işgal Polislerince yargısız infaz yapılarak öldürüldüğü açıklandı.
Saldırıyı gerçekleştiren Fedailerin Maralbaşı’nın Aksakmaral Köyünden ve yaşlarının de 25-30 arasında olduğu belirtildi. Ancak, olayın nedenleri ile saldırıyı düzenleyenlerin sayısı hakkında bilgi verilmedi.
Çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı de belirtildi.
Aradan bir hafta geçmiş olmasına rağmen, Çin yönetimi bu konuda şimdiye kadar  her hangi bir açıklama veya  resmi bir bilgilendirme de yapmış değil.
Ancak,geçen haftanın başlarında, diaspora’da yaşayan Çinli muhaliflere ait Buxun İnternet sitesi Maralbaşı ilçesine bağlı Tumşuksaray kentinde nedeni tesbit edilemeyen şiddet olayları meydana geldiği bölge’de sıkıyönetim ilan edildiği ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü yolunda haberler geçmişti.
İlçe merkezi’nde Pazar günü kurulan Pazar yerinde satıcıların çoğunluğunu Sözde Üretim ve İnşaat Ordusu(Bingtuen)’na bağlı etnik Çinliler oluşturuyor.Ekonomiye  Uygurlardan gasbederek ele geçiren göçmen etnik göçmen Çinliler ile Müslüman Uygurlar arasında adaletsız gelir paylaşımı ve etnik ayrımcılık huzursuzluğun temel kaynağı olarak yıllardır dile getirilmekte.
Kaşgar’a bağlı Maralbaşı İlçesi Tarım Vadisinin orta batısında Tarım  nehrinin en büyük kollarından biri olan Yarkent ırmağının suladığı verimli tarım arazilerinin bulunduğu bir kadim yerleşim yeridir. Komünist Çin’in Kurucusu ve ilk Başkanı Ma Ze Doung’un direktifi ile kurulan ve  tamamı  eski askerlerden oluşan Sözde Üretim ve İnşa Ordusu’nun (Bingtüen’in) en büyük bir birliklerinden 51. Tugay burada konuşlanmış bulunuyor. Merkezi Çin yönetimine direkt bağlı olan bu devlet içindeki Devlet, istediği topraklara ve  yerli  halkın elindeki verimli tarım arazilerine el koyabilme yetkisi ile donatalmıştır. Son yıllarda bölge’de bulunan zengin doğalgaz rezervinin bölgenin en büyük rezervlerinden biri  olduğu ve Altışehir olarak adlandırılan Tarım bölgesinin yıllarcca enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu biliniyor. Bölgenin zengin yer altı kayanakları,madenler ve verimli tarım arazilerini ele geçiren  bu Sömürge Ordusu bölgede kurduğu onlarca ağır sanayi komplekleri, Fabrikalar, İşletmelerle bölgeyi sömürmeyi sürdürmektedir. Bölgenin gerçek sahibi ve tarihi sakinleri olan Müslüman Uygurların etnik Çinli göçmenlerin bulunduğu Bingtuen özel bölgelerine girmeleri,ticari faaliyette bulunmaları yasaklanmış durumda. Bu etnik ayırımcılık ve ekonomik dışlanmışlık, Müslüman Uygurlar ile etnik Çinli göçmenler arasında sürekli huzursuzulukların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.Geçen yıl de Maralbaşı İlçesinde yine onlarca kişinin ölümü ile sonuçlanan etnik çatışmalar meydana gelmişti.

http://www.gokbayrak.com/haber_detay.asp?id=3848

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap