1167) PKK SURİYELİ MUHALİFLERE KATILDI ESAD’A KARŞI SAVAŞACAK!

Yayin Tarihi 15 Aralık, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

PKK muhaliflere katıldı Esad’a karşı savaşacak!

image00122.jpg

 

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Esad sonrası rejimde anadilde Kürtçe eğitim, demokratik özerklik, bir Kürt başkan yardımcısı ve anayasal garantiler karşılığında Esad muhalifi gruplara katıldıklarını açıkladı…

PYD’nin İTÜ mezunu lideri Salih Müslim, ilk kez Esad muhalifleri tarafından yeni oluşturulan Suriye Devrim ve Muhalifler Koalisyonunu ile anlaştıkları sinyalini verdi. Önceki aylardaki Erbil Anlaşması ile Suriyeli Kürtlerin ılımlı kanadı Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) ile Kürt lider Barzani’nin önünde anlaşan PYD, Kürtlerin YPG isimli silahlı gücünün Özgür Suriye Ordusuna katılmayacağını ama koordineli halde Esad’a karşı çatışacağını açıkladı. Konuyla ilgili VATAN’ın sorularını cevaplayan Jamestown düşünce kuruluşunun Hollandalı terörizm uzmanı Wladimir van Wilgenburg Suriye Muhalifler Koalisyonu ile Kürt Yüksek Konseyi arasında bir müzakere edilmiş olmasının bile başlı başına önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
‘Esad çöküyor’
Suriye Ulusal Konseyi ile bu tür bir müzakere Kürtler arasında hiç yapılmamıştı. Wingenburg’a göre PYD’nin yeni Koalisyonu tanıması ve katılma sözü vermesi Esad rejiminin çökeceğini gösteren bir başka güçlü işaret. Suriye Muhalifler Koalisyonunun 100’den fazla ve Batılı ülkelerin çoğu tarafından tanınması da Suriyeli Kürtlerin militan kanadı PYD’yi bu koalisyonla oturmaya ve anlaşmaya iten bir başka sebep. Ayrıca PYD güçleri son haftalarda bazı radikal Suriyeli savaşçı gruplarla da çatıştı ve Koalisyona yaklaşması, Jahbat al-Nusra başta olmak üzere, diğer aşırı uçlara karşı kendini korumaya alma gayreti anlamına da geliyor. Wingenburg’a göre PYD ve SKUK Suriyeli Kürtlerin yüzde 60 civarını temsil ediyor.
Öcalan vurgusu
Yaz mevsimi boyunca yapılan röportajlarda Salih Muslim, eşbaşkanı olduğu PYD’nin PKK’ya somut bir destek yapmadığında ısrar etmiş ama Abdullah Öcalan’ın fikirlerini benimsediklerini söylemişti. Geçtiğimiz aylarda yapılan birçok protestoda PYD taraftarları Öcalan’ın posterlerini ve PKK’nın bayraklarını açmıştı. PYD’nin bu şekilde daha çok politik meşruiyet sağlaması ise Ankara’yı rahatsız edebilir. Bu şartlarda, Wingenburg’a göre, Ankara PYD’nin tek başına güçlü olamayacak ve PKK’ya güvenli bir alan yaratmayacağına dair garanti isteyebilir. Bu açıdan PYD’nin silahlı gücü olan Halkın Savunma Kuvvetleri (YPG) nin, ılımlı Kürtlerin de katılacağı kuvvetlere bağlanmasını talep etmesi de beklenebilir. 
İşte PYD’nin ittifak şartları
PYD’nin lideri Salih Müslim, “Her ne kadar bütün taleplerimiz kabul edilmemiş olsa da, belli başlı noktalarda anlaştık” dedi ve ittifak şartlarını şöyle sıraladı:
– KÜRT BAŞKAN: Suriye Koalisyonuna bir Kürt başkan yardımcısı atanması
– ANAYASAL HAKLAR: Kürtlerin anayasal haklarının garanti altınması
– KÜRTÇE EĞİTİM: Kürt kimliğinin tanınması ve Kürtçe eğitimin okullarda verilmesi
– DEMOKRATİK ÖZERKLİK: Demokratik özerklik ve federasyon isteklerimizin ikisi de koalisyon ile yaptığımız görüşmede masa üstündeydi. Görünüşe göre demokratik özerklikte anlaşacağız.
– SURİYE CUMHURİYETİ: Suriye Arap Cumhuriyeti isminin Suriye Cumhuriyetine çevrilmesi ile ilgili detaylarda önümüzdeki dönemde açıklığa kavuşacak.
Rusya: Suriye için pozisyon değişmedi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov’un tüm dünyada büyük yankı uyandıran ‘Gerçekleri görmemiz lazım. Suriye rejimi ve hükümeti ülkede kontrolü giderek kaybediyor. Muhaliflerin zafer kazanabileceğini göz ardı edemeyiz’ şeklindeki açıklamasına ‘açıklık’ getirdi. Bakanlık, Bogdanov’un “son zamanlarda herhangi bir açıklama ya da özel söyleşi yapmadığını, sadece bir toplantıda durum tespiti yaptığını ve Rusya’nın Suriye konusundaki pozisyonunun değişmediğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bu açıklamasına rağmen büyük yankı bulan haber, resmi haber ajansı İtar-tass’ın sayfasından kaldırılmadı.

İLHAN TANIR / VATAN WASHINGTON

http://haber.gazetevatan.com/pkk-muhaliflere-katildi-esada-karsi-savasacak/499606/1/Manset

Paylaş:

Yorumlar

“1167) PKK SURİYELİ MUHALİFLERE KATILDI ESAD’A KARŞI SAVAŞACAK!” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. perle inci yorum tarihi 15 Aralık, 2012 20:21

    HİC SÜRPRİZ DEGİL*-HEPSİ AYNI ÜLKE VE İDEAL İCİN..YANİ T.C.Yİ YIKMAK ADINA CALISMIYORLARMIYDI?EH!YARDIMLASIYORLAR DEMEKKİ=

  2. Gülsah Memis yorum tarihi 17 Aralık, 2012 15:04

    Biz sadece koynumuzda yilan besleyelim…

Yorum yap