1011) TARİHİ ESERLERİMİZİN KİLOSU İKİBUÇUK LİRA(!)

Yayin Tarihi 31 Ocak, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Tarih parça parça hurdacıya gitti!

image00127.jpg

Kanuni’nin genç yaşta ölen oğlu Şehzade Mehmet için Mimar Sinan’a yaptırdığı medresede tarih skandalı… Medresenin kubbesi levha levha çalınıp hurdacıya satıldı

 

Mimar Sinan’ın çıraklık dönemi eserlerinden Saraçhane’deki Şehzade Medresesi’nde, son 4 ayda 4 ayrı hırsızlık olayı yaşandı. Kanuni Sultan Süleyman’ın 22 yaşında hayatını kaybeden oğlu Şehzade Mehmet için yaptırdığı Şehzade Medresesi’nin kubbesindeki kurşun 40 levha, 1 buçuk yılda parça parça çalındı.

2009 yılına kadar restoran olarak kullanılan medrese, aynı yıl Ağustos ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce ‘restore edilmesi’ şartıyla bir vakfa devredildi. Devirden sonra yaşanan hırsızlık olaylarında, 1 buçuk milim kalınlığındaki levhaların çalınması nedeniyle, yağmur ve kar suları kubbeden içeri sızarken ortaya tarihe yakışmayacak bir manzara çıktı.

GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK

Osmanlı’nın zirve dönemlerinde 1543-1548 yılları arasında inşa edilen medrese birçok kez restorasyondan geçirildi. 1950’li yıllarda kız yurdu olarak kullanıldıktan sonra 2009’a kadar da bir restoranın faaliyet gösterdiği medreseye Suffa Vakfı talip oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ‘restore şartı’ ile Suffa Vakfı’na devretti. 2009 Ağustos ayında gerçekleşen devir sonrası restorasyon projesi için düğmeye basan vakıf, projeyi Fatih Belediyesi’ne sundu. Ancak geçen 1 buçuk yılda sahipsiz kalan medrese hırsızların hedefi oldu. Hiçbir güvenlik önlemi olmadığı için defalarca çalınan kubbenin kurşun levhaları parça parça hurdacılara satıldı.

KİLOSU 2 BUÇUK LİRA

Cami, sibyan mektebi, tabhane, imaret, türbe ve fırından oluşan külliyenin bir parçası olan medresenin kurşun kubbesini defalarca soyan hırsızların, her bir levhayı hurdacılara sattığı ortaya çıktı. Sürekli yaşanan hırsızlık olayları sonrasında medresede nöbet tutmaya başlayan Suffa Vakfı yetkililerine göre, yaşanan son iki hırsızlık vakasında hırsızlar ‘suçüstü’ yakalandı. Adli sürecin başladığı olaylarda ise 1.5 ve 2 milimetre kalınlığında sayısı 40 bulan kurşun levhaların, kilogram fiyatı 2.5 ile 3 TL arasında değişen ‘hurda kurşun’ için satıldığı anlaşıldı.

GEÇiŞ DÖNEMiNDE ÇALINDILAR

Medresede yaşanan hırsızlık olayları ile ilgili açıklama yapan Suffa Vakfı Genel Müdürü Tamer Göde ise, kurşun levha soygununun, medresenin geçiş döneminde yaşandığını söyledi. Medreseyi 1.5 yıl önce devraldıklarını söyleyen Göde, yapılan projelerle kültür merkezine dönüştürüleceğini belirterek, “Medresenin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden vakfımıza geçişi sancılı oldu. Bu geçiş sürecinde maalesef medrese hırsızların hedefi oldu” dedi. Şehzade Camii, Rüstem Paşa Türbesi, Şehzade Mehmet Türbesi, Tabhane’den oluşan Eminönü Şehzadebaşı’ndaki külliyenin parçası olan Şehzade Medrese’sinin restorasyon projesinin Fatih Belediyesi tarafından tamamlandığını söyleyen Göde, “Proje Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, oradan da Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulacak. Kabul edildiği takdirde bedeli 2 milyon 200 bin TL olan restorasyon çalışmalarına başlanacak” dedi.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

“1011) TARİHİ ESERLERİMİZİN KİLOSU İKİBUÇUK LİRA(!)” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Metin Yılmaz yorum tarihi 1 Şubat, 2012 13:24

    Ecdad yadigarlarını çalanları,satanları ve bunları alanları Allah kahru perişan etsin!

Yorum yap